Elitseriepremiären: ”Bergwallsgallret” kommer troligtvis inte hinna bli CE-märkt – men det är inget hinder

IMG_5500 - Kopia (2)Den senaste tiden har media uppmärksammat att Andreas Bergwalls målvaktsgaller inte är CE-märkt, i enlighet med Svenska Bandyförbundets, SBF, krav.  Ett beslut som förbundet tog tidigare i höst. Ett sent beslut kan tyckas när testerna är omfattande och dessutom är kostnadskrävande.

– Jag har i dag (läs torsdag) bett om en tid för prov av galler. Så tester startar troligtvis under nästa vecka, uppger Andreas Bergwall. CE-märkningen kommer troligtvis inte att hinna bli klar till Elitseriepremiären.  – Men det är inget hinder att använda gallret ändå.

Prover görs nu för att ge underlag för certifiering. Det är dock inte glasklart hur testerna ska genomföras och om man hinner bli klara i tid.

– Testerna och godkännande kommer troligtvis inte hinna bli klart till premiären, enligt Andreas Bergwall och tillägger: Men det är inget hinder att använda gallret ändå eftersom förbundet godkänt en dispens under provtiden. Det kan hinna bli klart också. Det har varit oklarheter men eftersom Bandyförbundet inte har några egna normer för hur testet ska genomföras så måste det konstigt nog testas för hockey, som inte direkt är samma sak.

Andreas Bergwall är inte på något sett ensam i bandysverige om att vända ”Bergwallsgallret”. Så det berör många bandymålvakter i Sverige.

”Det är inte gratis”

Svenska Bandyförbundet sitter på två stolar. – Ja verkligen säger  Lars Wennerholm ansvarig för båda landslag, säkerhets- och tävlingsbestämmelser på Svenska Bandyförbundet. Kostnaden för att testa gallret är något som inte Svenska Bandyförbundet kommer att finansiera. Samtidigt som förbundet  vill jobba för sin landslagsmålvakt så har man andra tillverkare av bandyskydd att ta hänsyn till.  – Det finns andra tillverkare och vi kan inte subventionera vissa tillverkare. Det är Andreas medveten om och det tror jag nog inte han vill heller.

Lars Wennerholm bekräftar att Svenska Bandyförbundet kan ge dispens under tiden testet skyddas. – Då ska en orderbokning av testet finnas på måndag senast kl 16:00. Vi måste vara formella, understryker Lars.

Andreas Bergwall står för hela kostnaden trots att han är inte ensam om att använda gallret bland de svenska målvakterna och hoppas att de är beredda att betala lite mer för det tills kostnaden för SE-gallret är återbetalt.

– Kostnaden för gallret är just nu oklart. Det har innan kostat vad leverantören haft som kostnader. Just nu är det jag själv som står för hela kostnaden och det är inte gratis. Därför så har jag börjat kolla om det är möjligt att betala mera för galler framöver tills att testkostnaden är betald!

Testet

Det är ett omfattande test som ska göras. Att testet görs med puck istället för bandyboll är ett sätt att hålla ner kostnaden. Hur testet ska göras för hockey finns redan. För att ytterligare hålla nere kostnaderna så görs testet för en CCM-hjälm. Att göra test för andra märken skulle innebära ytterligare tester och kostnader. Det tar tid att göra modellen och det är mycket dokumentation som ska göras.

Bland det som testet omfattar ingår dels själva utseendet och konstruktionen, om det finns utstickande detaljer, infästningar och hur det fungerar med hjälmen etc och dels hur väl skyddet fungerar i praktiken. I det andra testet så kommer gallret tillsammans med hjälmen sättas på en skyltdocks lilknande modell som byggs upp i lera. Pucken kommer att skjutas i en hastighet av 130 km/h i olika vinklar och höjder mot skyddet. Själva skyddet får ta skadan men modelleran får inte skadas så mycket att det skulle kunna utgöra en risk för en målvakt.

Om CE-märkning

Läs också