Elitserien: Sirius skrällde och Marcus Kuompoja sänkte Hammarby

Vetlanda 4o pVästerås SKVästerås tog sin tionde* raka seger efter att vänt 3-4 underläge till seger 6-4 i bortamötet mot Vetlanda.
Det var en spännande match för publiken att följa som fick en rivstart när Västerås tog ledningen genom Simon Folkesson redan i andra matchminuten. Joakim Andersson kvitterade omgående varpå Jacob Bucht åter gav VSK ledningen. Men innan första kvarten var spelad så kvitterade Pontus Vilén för Vetlanda. I andra halvlek var det hemmalaget som var i ledningen varpå Västerås kvitterade. När 15 minuter var spelade av andra var ställningen 4-4. De två matchavgörande målen kommer på hörnor. 4-5 genom Jonas Nilsson och 4-6 genom Tobias Holmberg i matchens 77:e och 93:e matchminut.

– Det var en fantastiskt rolig match att spela, tempot var högt matchen igenom, sa Patrik Johansson  i Vetlanda efter matchen och fortsatte:  – Vi släpper in två strumprullare på hörnor som vi ska ha alla dagar i veckan och det är det som avgör matchen. Det känns riktigt tungt. Revansch på söndag.

Det blev hårt ända in till matchslutet för regerande svenska mästarna Västerås i kväll.
– Absolut. Vi möter ett riktigt bra Vetlanda idag men vi är åter igen väldigt starka och bestämda över 90 minuter, kommenterade Ted Bergström efter matchen.

Tillberga LBroberg LBroberg vann viktig seger och två poäng i bortamötet mot Tillberga.
Martin Söderberg gjorde fyra mål när Robert Dammbro och Robin Redin var tillbaka i Söderhamnslaget efter skador.
Broberg tog ledningen i matchen fyra gånger i matchen, men Tillberga kvitterade vid tre första tillfällena. I halvtid hade Broberg ryckt till sig en tvåmålsledning med 3-5, men Rinat Shamsutov reducerade för Tillberga. När lite drygt en halvtimme återstod av matchen gjorde Broberg en matchavgörande ryck med tre mål inom loppet av tio minuter och gick upp till 4-8. Matchens fyramålsskytt Martin Söderberg kostade på sig att missa en straff under denna perioden. Adam Wijk gjorde dock mål bara halvminuten därefter.
Med segern fick Broberg två mycket viktiga poäng för att hålla liv i slutspelsdrömmen. För Tillberga var förlusten tyngre i kampen om att tvingas undgå att kvala sig kvar till nästa års elitserie. Det är nu sju poäng upp till just Broberg som efter kvällens match ligger på fast mark ovanför kvalstrecket.

KungälvSMGripen LKungälv slog Gripen med 5-2 där Robin Mohlén blev tvåmålsskytt för västkustlaget. Kungälv  klättrar upp ovanför slutspelsstrecket i och med segern. Kungälv har en poäng mer än Bollnäs och har en match mer spelad. Bollnäs möter Sandviken två gånger om  när serien vänder.

Kungälv ledde redan efter en halvtimmes spel med 3-0. Lukas Persson inledde målgörandet på en hörna redan i den tredje matchminuten. Därefter spelade Robin Olsson fram Robin Mohlen till 2-0 och Robin även 3-0. Gripenreducerade på en hörna genom Viktor Nordmark åtta minuter in i andra halvlek.  Gripen kom dock aldrig närmare i matchen.  Fredrik Johansson ökade på till 4-1 och Viktor Wareborn till 5-1 på en hörna. Henrik Korén snyggade till siffrorna för Gripen med sitt reduceringsmål till 5-2.

– Vi gör en stabil match, berättade Marcus Hillukala efter matchen. Stundtals lugn och tålamod i både off och deff mot ett Gripen som hade en väldigt tight defensiv. I andra kommer regnet för ovanlighetens skull, så då blir det mer lyrbandy där vi också anpassar oss bra och har koll på deras lyrspel.

Magnus Nordin, tränare Gripen Nordin beskrev  matchen så här:
– Taskig start med 1-0 efter tre minuter. Med tre insläppta hörnmål blir det svårt att vinna i en annars tät match. Kungälv lite hetare i första, i andra tilltar regnet och det blir svårspelat. Vi är bättre i andra men tre mål är för mycket att ta igen.

Retur i Trollhättan på lördag.

Edsbyn smVänersborg LEdsbyn slog IFK Vänersborg efter fin hörneffektivitet.
Viktiga poäng för Magnus Kuben Olssons Edsbyn:  – Ja jätte viktiga poäng.
Edsbyn var bättre än Vänersborg idag tyckte Jocke Hedqvist.

Det dröjde ända till den 20:e matchminuten innan det blev mål i matchen. Målet kom på en hörna och det var Mattias Hammarström som gav Edsbyn ledingen. Bara fem minuter bjöd Vänersborg Edsbyn på ett mål. Ett felpass i Vänersborg rakt till Magnus ”Kuben” Olsson och 2-0. Målet kom efter en misslyckad Edsbynhörna.  Vänersborg reducerade lite senare när Emil Viklund serverade Christoffer Fagerström som enkelt kunde sätta bollen i mål.
Edsbyn ökade på innan halvtidsvila. Jonas Edling gjorde 3-1 på ännu en hörna. Jonas Edling fick möjlighet att öka på ledningen direkt i andra halvlek när Edsbyn tilldömdes en straff. Men straffen gick inte i mål. Jonas gjorde dock 4-1, men målet kom inte förrän in den 75:e matchminuten. Även detta målet kom på en hörna. Edsbyns tredje hörnmål i matchen. Avslutningen på matchen bjöd på många mål. Först reducerade Vänersborg och Jocke Hedqvist till 4-2, men Mattias Hammarström svarade direkt med 5-2 framspelad av Joakim Svensk. Daniel Burvall-Jonsson bara två minuter senare på till 6-2 innan Emil Viklund avslutade målfyrverkeriet med reduceringsmålet till 6-3.
Skön och viktig seger för Edsbyn. – Ja jätte viktiga poäng efter ett stabilt och bra spel, kommenterade Magnus Kuben Olsson. – Sedan ett hårt jobbande försvarsspel mot deras fart.

Jocke Hedqvist, IFK Vänersborg:
– Vi var aldrig där idag! Tråkigt men sant.. Edsbyn gör det bra idag och vinner rättvist.

Hammarby smSirius smMarcus Kumpuoja lämnade Hammarby och i dag såg han till att Sirius skrällde och vann med 2-4 på Zinken med fyra assist.

Hammarby tog programenligt ledningen i matchen mot Hammarby genom Adam Giljam som spelades fram av Misja Pasjkin. Målet kom efter slarv i försvaret. Men Sirius gav inte upp. I den tolfte matchminuten kvitterade Tobias Engstran för Sirius efter förarbete av Markus Kumpuoja. Markus lämnade Hammarby för Sirius till årets säsong. Markus och Sirius nöjde sig inte med kvittering. Markus spelade fram Mattias Widén som gjorde 1-2. Målet kom efter drygt 30 minuter spelade. Det resultatet höll sig till halvtidsvila och ända till den 67:e matchminuten. Då drog Viktor Broberg in en hörna till 1-3 för Sirius. Markus Kumpuoja svarade för assisten…

Hammarby tog time-out och Kalle Mårtensson reducerade till 2-3 fem minuter senare i den 79:e matchminuten. Skulle Sirius ta hem matchen? I den 87:e matchminten fick Hammarby en straff! Adam Giljam gick fram för att skjuta straffen men missade den. I stället ökade Tobias Engstrand på till 2-4 för Sirius och givetvis var det Markus Kuompoja som fjärde gången i matchen svarade för assisten.

Hammarbys Robin Sundin kommenterade matchen så här:
– Sirius vinner rättvist där vi inte alls kommer upp på nivå dessvärre. Så helt klart en plump i protokollet.

– Vi kände att vi hade allt vinna i den här matchen. Hammarby kanske trodde att de skulle vinna enkelt, men så dåliga är vi inte. Det visade vi i dag, säger Tobias Engstrand till UNT.se.

Matchfakta

Tillberga – Broberg Söderhamn 5-10 (3-5)
Mål: TB: Rinat Shamsutov, Robin Andersson, Jens Blixt, Kim Barklund, Ivan Lebedev.
BS: Martin Söderberg 4, Jonas Engström 2, Adam Wijk, Vadim Arhipkin, Jesper Öhrlund.
Hörnor: 10-3 Hörnmål: 0-1
Straffar: 0-2 Straffmål: 0-0
Utv: TB 3×10 BS 3×10

IFK Kungälv – Gripen Trollhättan 5-1 (3-0)
Mål, IFK: Robin Mohlen 2, Viktor Wareborn, Lukas Persson, Fredrik Johansson
GBK: Henrik Korén, Viktor Nordmark.
Hörnor: 12-5 Hörnmål: 0-1
Straffar: 0-0
Utv: GBK 1×10

Vetlanda BK – Västerås SK 4-6 ( 2-2)
Mål, VBK: Patrik Johansson, Joakim Andersson, Philip Lennartsson, Pontus Vilen.
VSK: Jonas Nilsson 2, Jacob Bucht, Tobias Holmberg, Patrik Sjöström, Simon Folkesson.
Hörnor: 7-13
Utv: VBK 1×10 VSK 1×5, 3×10

Hammarby –  Sirius 2-4 (1-2)
Mål, HIF: Adam Giljam, Kalle Mårtensson.
IKS: Tobias Engstrand 2, Viktor Broberg, Mattias Widén.
Hörnor: 13-4 Hörnmål: 0-1
Straffar: 1-0 Straffmål: 0-0
Utv: IKS 3×10

Edsbyn-IFK Vänersborg  6-3 (3-1)
Mål, EIF: Mattias Hammarström 2, Jonas Edling 2, Daniel Burvall Jonsson, Magnus Olsson
IFK: Christoffer Fagerström, Emil Viklund, Joakim Hedqvist
Hörnor: 8-9 Hörnmål: 2-0