Elitserien: Lagens läge för nytt Elitkontrakt!

Elitserien har spelats med fjorton lag sedan 2008. Där de åtta bästa lagen går till slutspel medan de tio främsta har nytt elitseriekontrakt. Västerås SK, Villa Lidköping och Sandvikens AIK har redan klart med nytt kontrakt när sju omgångar återstår. 

Kalix är laget närmast under kvalstrecket med tio poäng och kan maximalt komma upp i 26 poäng, vilket är det Hammarby har idag. Hammarby behöver antingen en poäng till eller att Kalix tappar en pinne för att vara garanterat nytt kontrakt för nästa säsong. I dag ligger ”Garantistrecket” för nytt kontrakt på 27 poäng!  Bollnäs är en pinne poäng därifrån, Vänersborg och Vetlanda fyra, Edsbyn fem, Broberg åtta medan IFK Kungälv är tio poäng för att garanaterat ha klart med nytt kontrakt.

Hur ser det ut historiskt?

Under de åtta åren som elitserien har spelats med fjorton lag så är det 26 poäng som krävts för att klara tionde platsen. 2014 klarade sig Bollnäs vidare med 17 poäng. Det hade räckt med 16 poäng vilket är det minsta antal poäng som krävts.  Vid tre tillfällen har det krävts över 22 poäng. 2010 hade Vetlanda 25 poäng när man kom på tionde plats.

Edsbyn behöver en poäng till

19 poäng har varit snittet för vad som krävts för att nå den åtråvärda tiondeplatsen. Det innebär att normalt sett så har samtliga lagen som ligger på slutspel idag redan klart med nytt kontrakt för kommande säsong. Hela vägen från Västerås SK i topp till och med Edsbyn på åttonde plats. För att vara ”säkra” behöver Edsbyn en poäng till och har fem poäng till för att vara garanterat klara för elitserien nästa säsong.

Kalix och Tillberga har åtta matcher kvar och kan öka poängskörden med 16 poäng. Kalix, Tillberga, Sirius och Gripen har med en bra spurt möjlighet att fixa nytt kontrakt utan elitseriekval. Att Gripen klarar sig utan att kvala sig kvar är förstås inte troligt, men chansen finns. Kungälv finns i dag på rätt sida om kvalstrecket med sex poängs marginal.

”Lagens läge för nytt Elitkontrakt” Aktuell poäng Granterade! Säkra! Normalt Återstående poäng Möjlig Totalt
Västerås SK 30 Ja!  –  –
Villa Lidköping BK 29 Ja!  –  –
Sandvikens AIK 28 Ja!  –  –
Hammarby IF 26 Säkra!  –
Bollnäs GIF 25 Säkra!  –
IFK Vänersborg 22 Säkra!  –
Vetlanda BK 22 Säkra!  –
Edsbyns IF 21 Normalt
Broberg 18 -1 14
IFK Kungälv 16 -3 14
Kalix Bandy 10 -9 16 26
TB Västerås 8 -11 16 24
IK Sirius 6 -13 14 20
Gripen Trollhättan BK 3 -16 14 17
Bandyworld ©

 

 

 

 

Läs också