Elitserien: Bollnäs förlustfria svit fortsätter

Johan Spanås (C) Bandyfoto.se

Toppduon Västerås SK och Villa Lidköping fortsätter att dra i serietoppen. Storsegrar för ledarduon där Villa Lidköping dominerade västgötaderbyt mot IFK Vänersborg. – Villa är bästa laget jag mött i vinter. Dom är definitivt SM-final kandidater, kommenterade IFK Vänersborgs Jocke Hedqvist. Bollnäs långa förlustfria svit fortsätter med ännu en seger i bortamötet mot IFK Kungälv i ännu en jämn fight. Hälsingelaget kryper uppåt i tabellen och är nu på tredjeplats då Hammarby föll mot Edsbyn och Vetlanda besegrade Sandvikens AIK inför rekordpublik i SAPA-Arena. Sandviken tabellfyra och Hammarby petades ner till femte plats.

KungälvSMBollnäs miniDet blev Bollnäs som återigen drog det längst strået i ännu en jämn match. Denna gång på Skarpe Nord mot IFK Kungälv som i och med förlusten tappade sina slutspelsmöjligheter även om chansen finns teoretiskt.

Christian Mickelsson och VM-aktuella Ville Altonen gav Bollnäs en 0-2-ledningföre halvtid. Adam Rudell reducerade till 1-2 direkt i andra halvlek. Sedan dröjde det 67:e matchminuten innan Marcus Wikman ökade på Bollnäs till 1-3. Kungälv kom tillbaka och gjorde 2-3 genom JVM-spelaren Axel Ekholm nära knappa minuten återstod.  Med fyra minuter tog hemmalaget time-out för i ett sista försök få till en kvittering. Men någon kvittering kom inte utan Christian Mickelsson gjorde sitt andra mål för kvällen och fastställde slutresultatet till 2-4.

IFK Kungälvs lagkapten Mathias Johansson får nu rikta in sig på att hålla undan för Kalix så att man undviker kvalet.
– Vi gör återigen en godkänd insats men vi har väldigt svårt att få till dom vassa chanserna. En jämn match tycker jag annars.

Ville Altonens Bollnäs tog alltså den åttonde raka segern och elfte raka matchen utan förlust.
–  Vi spelar bra första. Andra halvlek börjar vi lite dålig och låter Kungälv komma in i matchen. Men det känns att vi har kontroll fast det blev lite tight. Skön seger igen och nu är det återigen bara ladda om och vara redo på fredag när Villa kommer på besök.

VillaSMVänersborg LVästgötaderbyt mellan Villa Lidköping och Vänersborg lockade hela 3 723 åskådare en onsdagkväll.
Det var hemmalaget som tog kommandot i matchen och hade ett spelövertag från start. Villa gick till halvtidsvila med ledning 3-1 efter två hörnmål. VM-aktuelle Martin Johansson satte det första och 2-0 till Villa också en hörna där David Karlsson var skytt. Vänersborg hade det tufft att få flyt i det offensiva spelet men hade några riktigt skapliga chanser till reduceringsmål under matchen utöver Jocke Hedqvist hörnmål till 2-1. Villajunioren Martin Karlsson spelade fram David Karlsson till 3-1. Det blev tillslut hemmaseger med 5-1 efter ytterligare ett hörnmål av David Karlsson och där Johan Esplund avslutade målskyttet i matchen.

Johan Sixtensson, Villatränaren, kommenterade segermatchen:
– En väldigt gedigen och kontrollerad match i 90 minuter av oss. Vi jobbar stenhårt och blir intensiva i vårt spel. Skapar mycket chanser och borde gjort några mål till men är självklart nöjda med 5-1!

Jocke Hedqvist sa så här om matchen och berömde Villa:
– Tycker att vi gör en okej första halvlek. Skapar nått läge till som vi borde gjort mål på för att hänga med.
I andra är Villa otroligt bra och dom spelar som ett lag. Villa är bästa laget jag mött i vinter.

– Dom är definitivt SM final kandidater.

Vetlanda 4o pSAIK S litenVetlanda tog en rejäl revansch från lördagens förlust och visade nivån när Sandviken besegrades med 6-4 inför det nya publikrekordet i SAPA-Arena som uppgår till 1 870.

– Starkt defensiv insats av oss och vi skapade en hel del lägen i våra omställningar. Viktiga poäng inför slutspurten, kommenterade Patrik Johansson som framhöll lagets målvakt. – Philip Svensk i mål gör en riktigt bra match.

– En match med mycket chanser åt båda håll. Tycker att vi kanske var värda en bättre avslutning med tanke på fyra ramträffar i andra halvlek, sammanfattade Anders Jakobsson SAIK-tränaren.

Hammarby smEdsbyn smEdsbyn tog två viktiga poäng i det svåra bortamötet mot Hammarby. Edsbyn vann med 5-2 efter 3-1 i halvtid. Jonas Edling tvåmålsskytt.

Hammarbys Robin Sundin kommenterade matchen så här:
– Edsbyn får matchen dit dom vill med målen i första. Sen kan dom spela av med tight defensiv som vi hade svårt att luckra upp.
Viktiga poäng i slutspelstridenför Edsbyn som därmed har fyra poäng till godo på slutselsjagande Broberg. Edsbyn har en ny tuff match på fredag då Vetlanda kommer på besök till byn.
Hammarby utan VM-aktuella Adam Giljam och även Johan Willes är nu på femte plats och Vänersborg borta på fredag.

Sirius smVästerås SK– Vi fick en lektion i bandy idag, så kommenterade Joel Wigren Västerås storseger över sitt Sirius.  Serieledarna vann med 10-2 på Studenternas.
Finske landslagsspelaren Janne* Rintala tremålsskytt tillsammans med Tobias Holmberg som även spelade fram till två mål. Ted Bergström stod för ett mål och två målgivande passningar kommenterade matchen så här:
– Ja en bra genomförd match i kylan ikväll. Många målskyttar och extra kul med comeback för Oscar Gröhn. Sirius försökte väl hålla i bollen mycket men vi fick bra koll på dom och skapade mycket chanser.

– Vi möter ett helt klart bättre lag, kommenterade Joel Wigren. Vi pratade innan avslag om att vi ska vara mer offensiva, släppa lite på handbromsen och gasa på. Det tycker jag vi gör och vi gör det ganska bra under första halvlek. Men vi blir straffade direkt på bolltapp och Västerås maler ner oss i andra. Vi fick en lektion i bandy idag.

Gripen LTillberga LTillberga vann med klara 8-2 mot Gripen i Trollhättan. Jimmy Jansson och Robin Andersson tvåmålsskyttar för TB som gick tid halvtidsvila med en klar 4-0-ledning. Svårare match på fredag mot ett revanschfyllt Sandvikens AIK innan det är dags för elitserien att ta en VM-uppehåll.