Spelarnytt: Edsbyn knep till sig bröderna Määttä

Edsbyns IF har gjort klart med Finlands mest framstående talang och landslagsman Tuomas Määttä och hans tvillingbror Tommi, även han en mycket stor talang. Bröderna ansluter till Edsbyn från de regerande finska mästarna Botnia.

Tuomas, som är mittfältare, vann den finska poängligan den gångna säsongen och anses vara den tveklöst största talangen som Finland fått fram. Hans tvillingbror Tommi som kan spela både libero och back anses även han vara ett mycket stort löfte. Båda bröderna (födda 96) har redan debuterat i
det Finska landslaget, där Tuomas spelade i det finska lag som vann silver i den senaste VMturneringen där han även blev vald i turneringens All Star Team. Brodern Tommi var reserv på hemmaplan. För att jämföra brödernas talang som spelare är det lätt att dra paralleller till Misha
Sveshnikov och Petteri Lampinen.

En mycket nöjd Stefan Karlsson, sportchef i EIF kommenterar värvningarna av bröderna Määttä såhär:
-Detta känns stort då framför allt Tuomas varit ett eftertraktat ”byte” under bandyns ”silly-season”. Tuomas är en riktigt bra spelare redan nu men har stor potential att utvecklas ännu mer i den svenska elitserien. Han är bra på skridskorna, kan växla tempo, har bra balans och speluppfattning.
Han kommer att bli en driven spelmotor i laget, säger Stefan och fortsätter: -Tommi som mestadels har spelat libero under ungdomsåren, är även han duktig på skridskorna precis som sin bror, bra på volley och har också redan nu provat på landslagsspel. Han kan bli en riktigt bra back i elitserien och på sikt en ny Petteri Lampinen som libero. Sen kan det givetvis ta sin tid att acklimatisera sig i en ny miljö men detta är vi införstådda med om det skulle bli så.

Edsbyn smEdsbyn
In: Tuomas och Tommi Määttä, Botnia Finland.
Kontrakt: Oscar Jonsson, Martin Frid, Daniel Liw, Daniel Välitalo, Jonas Edling, Joel Edling, Daniel Burvall-Jonsson
Utgående: Mattias Hammarström (plusår återstår 1+1), Henrik Karlström (rmv) och  Mattias Andersson.
Förlängt: Henrik Karlström (2), Hans Andersson, Joakim Svensk, Oscar Wikblad (3), Erik Persson (2+1).
Ingen uppgift: Magnus Olsson,  Mattias Larsson, Joel Wilhelmsson (J),  Fredrik Åström, Tatu Ässamäki, Matteus Liw (J), Albin Rönnkvist (J), Hampus Linden (mv),   Edward Sigfridsson (J).

 

Läs också