Elitserien: Hammarby, TB, Sirius och Sandviken granskas vidare

Foto: Johan Spanås bandyfoto.se (C)

Tio klubbar i herrarnas elitserie har beviljats elitlicens för säsongen 2018/19. Övriga fyra klubbar kommer fortsatt att granskas under innevarande verksamhetsår.
– I år har vi beviljat elitlicens för tio klubbar, vid samma tidpunkt föregående år beviljades elva klubbar licens. Det känns som att det blivit lite kärvare i Bandysveriges ekonomi, säger ekonominämndens ordförande Göran Ersmarker.

Följande klubbar har beviljats elitlicens för säsongen 2018/19: Bollnäs GIF, Broberg/Söderhamn IF, Edsbyns IF, Kalix Bandy, IFK Motala, IK Tellus, Vetlanda BK, Villa Lidköping BK, IFK Vänersborg och Västerås SK.

Följande klubbar kommer att fortsätta granskas: Hammarby IF Bandy, Sandvikens AIK, IK Sirius och TB Västerås.
Dessa klubbar har fram till mars 2018 på sig att ordna förutsättningar för elitlicens 2018/19.
– Vi kan konstatera att detta arbete redan startat hos berörda föreningar. Ekonominämnden lämnar besked om elitlicens senast 1 april 2018, säger Göran Ersmarker.

Tillberga förklarar på sin hemsida varför klubben har hamnat i den nuvarande ekonomiska ställningen. TB förklarar det med en omorganisation som gav ett glapp på såväl intäkter som utgifter. Det i kombination med bland annat en extraresa till Kalix och inställt Winter Classic innebar ett negativt resultat och förbrukat eget kapital.

Styrelsen vidtog åtgärder redan under vintern för att minimera effekterna och har även anpassat kostymen för kommande säsong. Vår kommande budget pekar på ett stort överskott och tillsammans med nästa års budget räknar vi med att ha återställt ett positivt eget kapital enligt Svenska Bandyförbundets och Ekonominämndens regelverk, skriver TB vidare.

Tillberga påpekar att klubben inte har några skulder till kommun, myndigheter eller andra leverantörer. Läget beskrivs som ansträngt men inte hotande.

Till nästa år byter ekonominämnden namn till licensnämnden.

Läs också