Elitserien: Motala tvingas flytta premiären – det kan bli fler

Isstadion i Motala har drabbats av ammoniak läcka. Kommunen har nu beslutat att den kommer att repareras och enligt Motala Vadstena Tidning räknar kommunen med att bandybanan ska vara igång först vecka 44. Det innebär att IFK Motalas elitseriepremiär mot IFK Vänersborg tvingas flyttas.
– Det här betyder att vi inte kan genomföra premiären hemma under vecka 43, säger IFK Motalas klubbchef Pär Beckne till tidningen.

Tidningen skriver att arbetet är igång för fullt i maskinrummet och att man jobbar på att få igång rinken inomhus.

Förhoppningsvis kan det vara is även på bandyplan någon gång under vecka 44, i månadsskiftet oktober-november. Det är ungefär två veckor senare än tidigare.
För IFK Motala innebär det stora problem.
– Minst en match, kanske två, måste i så fall flyttas. Antingen får vi byta spelplats med Vänersborg och Edsbyn, de lag vi skulle mött hemma, eller så får vi hitta andra speldagar. Dessutom måste vi hitta andra platser att träna på under de här veckorna som vi räknat med is på vår hemmabana. Men vi förutsätter att Motala kommun står för alla omkostnader som vi får, säger Pär Beckne.
IFK Motala hade tagit fram ett annat förslag till lösning, där man skulle hyra maskiner hela säsongen, vilket skulle få isarna på plats i planerad tid.

Jimmy Szigeti biträdande kommundirektör:
– Jag hoppas att IFK känner att vi är tacksamma för att de lagt ner mycket tid på att ge oss alternativ att jämföra. Men kommunen har nu gemensamt beslutat att reinvestera i den befintliga anläggningen är bättre, både ur tidsaspekt och ekonomiskt sett. Att reparera kostar strax under fem miljoner och då förlänger vi anläggningens livslängd med ett antal år. Att gå på det andra alternativet skulle kosta cirka 3,5 miljoner bara för den här säsongen.
Bo Ribers är ordförande i IFK Motala:
– Det är klart att det hade varit bättre för oss som förening om man gått på vårt förslag för då hade, enligt de uppgifter vi fått, isarna varit klara i så att säga vanlig tid. Vi utgår från att kommunen gör sitt yttersta för att säkerställa att vi har is till premiären den 27 oktober och att ishallen är klar innan den 19 september när vi har Peter “Foppa” Forsberg på besök för en tv-inspelning med vår förening. Vår uppgift nu är att se till att A-laget får så bra förutsättningar som möjligt för sin elitidrott så att de klarar målsättningen för säsongen. Det vore bedrövligt om vi skulle åka ur elitserien på grund av en ammoniakläcka.
Det är oklart om IFK Motala kommer få ekonomisk kompensation av kommunen som en följd av isproblemen.

Läs också