Satsning på dambandy i Hammarby

Bandy, den vackra och snabba lagsporten, passar för både tjejer och killar,skriver Hammarby i ett pressmeddelande. Vidare skriver man att att de utövande tjejerna är alltför få – inte minst i Hammarby, en av Sveriges toppklubbar på herr- och pojksidan. Detta duger inte så nu satsar Hammarby bandy på en kraftfull utveckling av både flick- och dambandyn. Målet är att, i nära samverkan med söderortsklubben GT/76, etablera ett damlag på allsvensk nivå och att utveckla flickbandyverksamheten i södra Stockholmsregionen.

Hammarby bandys ordförande Py Börjeson, som är främsta drivkraften bakom klubbens nysatsning på tjejbandy, är mycket nöjd:
-Jag är särskilt glad att vi kan satsa på både elit och bredd. GT:s duktiga damlag, som nu är ett topplag i Division I, ska nästa säsong tillsammans med spelare från Hammarby spela som ett sammanslaget lag under namnet Hammarby bandy. Lagets hemmamatcher ska spelas på Zinkensdamm. Snart ska vi kunna utmana AIK och få till riktiga Stockholmsderbyn! Ingenting vore bättre för intresset för tjejbandyn i både Stockholm och i hela landet!

– Ett visst samarbete kommer också att ske på flicksidan, där GT/76 redan har en bra verksamhet. Men Hammarby kommer också att satsa på att starta egna flicklag. En god grund för detta har lagts genom förra säsongens kampanj för att få fler flickor till Hammarbys Bandyskola. Drygt 60 tjejer deltog och utgör nu en bas för bildandet av egna flicklag under nästa säsong.

-Det är som vanligt så att elit och bredd förutsätter varandra. Vårt elitlag, som vi hoppas snart ska spela i Damallsvenskan, kommer att bli den förebild som lockar nya spelare till den härliga tjejsport som bandy är.

Ordföranden i GT/76 Bandy, Jan Bergkvist, är också nöjd med samarbetsavtalet:
– Det här innebär att vårt långsiktiga arbete med flick- och dambandy kan gå vidare och bli ännu mer framgångsrikt med hjälp av Hammarbys större resurser. Våra flicklagsspelare kommer att erbjudas bättre möjligheter att satsa på bandyn. Vi ser verkligen fram emot det nära samarbetet med Hammarby.

Läs också