Allsvenskan: Kvaltider – Vilka åker ut? Vilka får kvala till Allsvenskan?

Det blev dramatik i toppen av Allsvenskan i den sista omgången. Åby Tjureda är klara för elitserien medan Nässjö återigen når elitkval med AIK. Mer dramatiskt är det botten om vilket lag tar sällskap med Västanfors ner i division 1. Inför eftermiddagens omgång kämpar trion TB Västerås, Katrineholm och Tranås BoIS för att undvika direktnedflyttning. 

Tabelläget i Allsvenska kvalregionen

13 TB Västerås 21 6 2 13 -30 14
14 Katrineholm 21 5 4 12 -34 14
15 Tranås BoIS 21 5 2 14 -26 12

Katrineholm och TB är klara för allsvenskt kval om de tar poäng mot Kalix respektive Peace & Love City. Då spelar det ingen roll om Tranås besegrar Gripen i dagens match utan det respass till division 1. Men förlorar något av TB eller P&L City samtidigt som Tranås vinner mot Gripen då blir det en målskillnadsaffär. Tranås har bättre målskillnad än Tranås.

Dagens matcher
AIK-Ljusdal – AIK spelar om att bli tvåa i allsvenskan.
LAIK – Nässjö – Nässjö spelar om att bli tvåa i allsvenskan.
P&L City – Katrineholm – Katrineholm spelar att för nå allsvenskt kval
TB Västerås – Kalix – TB spelar för att nå allsvenskt kval.
Tranås BoIS – Gripen Trollhättan – Tranås spelar om att passera TB eller Katrineholm för att nå kvalplats.

Allsvenska kvalet

Det allsvenska kvalet avgörs i två geografiska grupper, ett allsvenskt lag i vardera grupp samt tre div 1-lag i varje där samtliga lag inom gruppen möter varandra med dubbelmöten, d v s både hemma och borta. Seriesegrarna från de fem division 1 serierna får kvala. Det sjätte div 1-laget blir den bästa tvåan som har bäst poängsnitt. De två bästa ur kvalgrupperna spelar i allsvenskan kommande säsong.

Just nu i div 1

Svenska bandyförbundet skriver att GT76 är klara för Allsvenskt kval. 

Just nu ser det ut som Karlsborgs BK, Unik, Mölndal, Nitro/Nora BS och Tjust Bandy är de som får kvala samt Skutskär som bästa tvåa. Men i den sista omgången kan GT 76 passera Skutskär.
Vinner GT76 över Gustavsberg måste Skutskär besegra seriesuveränerna UNIK oavgjort räcker inte.
GT76 har 1,706 kan hamna på 1,722 vid seger 1,666 vid kryss eller som lägst 1,611 efter sisa omgångens match mot Gustavsberg. Spelas i morgon kl 15:00 i Gustavsberg.
Skutskär har 1,75 kan hamna på 1,7647 vid seger 1,706 vid kryss eller som lägst 1,6470 efter sista omgångens match mot UNIK. Spelas i morgon kl 12:00 i Skutskär.

Norrgruppen skulle då se ut som TB (Katrineholm om TB åker ur direkt), Karlsborg, UNIK och Skutskär alt GT. Södergruppen: Katrineholm (Tranås om Katrineholm åker ur direkt), Mölndal och Nitro/Nora.

Elitkvalet

Kvalen till elitserien och allsvenskan spelas mellan den 1 och 13 mars. Denna gången får Nässjö sällskap av AIK och Frillesås och Falu BS från elitserien som fått vila länge, länge… Elitkvalet börjar inte förrän 1 mars. Två lag ur kvalet är klara för elitserien nästa säsong. Det kan dock bli fler lag om lagen med ekonomiska bekymmer bl a Sandvikens AIK, Hammarby IF och Västerås SK inte klarar elitlicensen.

Kan Tellus bli kvar i elitserien?

– Om något av lagen i elitserien ej får elitlicens så är det flera lag i allsvenskan som går före, typ ner till placering sju eller så i allsvenskan innan vi står på tur. Så skevt är det skrivet, svarar Tellus sportchef Patrik Järmens när Bandyworld frågar honom.

På frågan hur spelatruppen i Tellus ser ut inför nästa säsong så tycks de flesta stanna kvar i Tellus. Inget är klart men möten drar i gång kommande vecka.

Läs också

Latest Posts

Läs också