SM-Finalen: Effektiva Edsbyns IF Svenska Mästare

Serievinnarna Edsbyn tog hem SM-Guldet efter seger med 5-1.  – Vi var effektiva, sa guldtränaren Magnus Kuben Olsson efter matchen.
Finalen som normalt spelas inför fyllda läktare på Studenternas var ödsligt tyst. Märklig upplevelse som inte på något sätt förtar Esbyns välförtjänta SM-Guld. Siffrorna speglade inte matchbilden däremot Edsbyns effektivtet och Villas ineffektivitet.

Villa Lidköping valde motvinden i förstas halvlek. – Vi fick starta med bollen, så Villa valde sida. Vi fick börja med medvinden som vi ville. Vinden skulle avta till andra halvlek, sa Magnus Kuben Olsson tränare i Edsbyn.  Edsbyn fick möjlighet att möta Villas offensiv med vinden i ryggen i första halvlek.

Jonas Edling gav Edsbyn ledningen till 1-0. En ledning som inte såg omöjlig att vända för Villa i andra halvlek.

Villa skapade flera chanser och många hörnor. – Vi måste sätta våra chanser. Vi hade 18 hörnor och det måste blir några mål på det.

Mattias Hammarström gjorde 2-0 på straff. – En korrekt dömd straff, tyckte Martin Arvidsson, i Villaledningen. Ett för billigt mål.
Mattias Hammarström ökade på till 3-0 omgående, bara minuten senare.

Edsbyn gick gick till halvtidsvila med tremålsedningen 3-0. Villa som stångat vilt med offensiv bandy i första fick gå till halvtidsvila utan någon extra energi eller kick som ett mål ger.

Villa fortsatte som i den första med offensivt spel. Men istället för en snabb reducering som hängde i luften ökade Edsbyn på till 4-0 genom Tuomas Määttä när 55 minuter var spelade av matchen.

Martin Andreasson blev Villas enda målskytt i matchen med lagets enda mål till 4-1. Men närmare än så kom inte Villa utan Edsbyn ökade på till 5-1 på en hörna genom Mattias Hammarström som blev matchens lirare med tre mål.

Edsbyn återtar bandytronen från Villa Lidköping och har nu tagit tre SM-Guld under de sista fyra åren.

Edsbyns IF – Villa Lidköping 5-1 (3-0)
15:04 1-0 Jonas Edling Assist: Joakim Svensk
39:53 2-0 Mattias Hammarström – Straff
41:19 3-0 Mattias Hammarström Assist: Ted Hedell
55:40 4-0 Tuomas Määttä
58:53 4-1 Martin Andreasson Assist: Johan Esplund – Hörna
79:23 5-1 Mattias Hammarström Assist: Daniel Burvall Jonsson – Hörna
Hörnor: 8-18 Hörnmål: 3-0