Spelarnytt: Ny avstängning och två friande beslut från DN

IK Tellus - IFK Motala Skärmklipp Sportbladet Play

IFK Motalas Niklas Ögren fälls och stängs av tre matcher efter blind side tackling mot Christoffer Edlund i onsdagsmatchen. Samtidigt frias Martin Karlsson, Villa, och Viktor Janers, Örebro SK, från händelser som Videogranskats.

Efter elitseriematchen mellan Villa Lidköping BK – IFK Motala blev oNilas Ögren anmäld till DN av HD Christoffer Aidesjö pga en incident i
matchen. DN överlämnar anmälan till VGG för utlåtande.
Händelseförlopp enl inkommen anmälan: I matchens 83 minut inträffar en ojust tackling som bestraffas med 10 minuter under matchen. När jag ser situationen på video efter matchen anser jag att situationen borde varit ett grovt matchstraff då tacklingen kommer från ”blind-side” och äventyrar spelarens säkerhet.

DN:s ledamöter har tagit del av anmälan, VGG:s utlåtande, yttrande och ett filmklipp som visar händelsen. Nämnden anser att det inte råder någon tvekan om att det är en brutal tackling mot överkropp/huvud från ”blind-side” helt utan intention att spela på bollen. Tacklingen riskerar därmed motspelarens säkerhet och innebär en betydande skaderisk som, enl DN:s riktlinjer, ska ge minst 3 matchers avstängning.

DN beslutar således att stänga av Niklas Ögren tre matcher:
21-12-03 IFK Motala – Sandvikens AIK
21-12-08 IFK Motala – IFK Rättvik
21-12-10 IK Sirius – IFK Motala.

Viktor Janers Örebro SK frias

Efter en elitseriematch mellan Örebro SK – Broberg/Söderhamn IF 2021-12-01 anmälde HD Daniel Labe en situation i matchens 83:e minut där Viktor Janers får 10
minuters utvisning för ojust tackling. DN överlämnade ärendet till VGG för utlåtande.
Ett oenigt VGG anser att det föreligger betydande skaderisk och att spelarens säkerhet äventyras. Två ledamöter anser att tacklingen inte äventyrar spelarens
säkerhet och en ledamot anser att det inte föreligger betydande skaderisk.
DN friar.

Martin Karlsson Villa Lidköping frias
Efter elitseriematchen mellan Villa/Lidköping BK – IFK Motala blev Martin Karlsson anmäld till DN av HD Christoffer Aidesjö pga en incident i matchen.
DN överlämnar anmälan till VGG för utlåtande.

Händelseförlopp enl inkommen anmälan:
I matchens 39 minut inträffar en tackling som jag under matchen inte ser därav blir det ett friande domslut. När jag ser situationen i efterhand anser jag att det är en ryggtackling som kan äventyra motståndarens säkerhet.

Läs också