Elitserien: Fjärde vågen allt mer påtaglig

Covid
Covid

Covid-19 och den nya varianten Omikron sprider sig fortsatt snabbt. Folkhälsomyndigheten och regeringen inser nu att Sverige inte är undantagna från varianten.
SM-finalreprisen mellan Villa Lidköping och AIK berörs inte direkt av de nya restriktionerna som träder i kraft först den 23 december. Men Annandagsbandyn berörs av begränsningarna.

– Det är såklart tuffa restriktioner för oss nu och med så kort varsel, vi har en annandagsbandy runt hörnet och det ska firas jul innan dess. Jag och mina kollegor på kontoret kommer att gör allt vi kan för att hitta en så bra lösning som möjligt för kommande matcharrangemang men ber om er förståelse att informationen kan komma med kort varsel, säger Jonas “Sparris” Johansson, klubbdirektör i Villa Lidköping via klubbens hemsida.

Stänger biljettförsäljningen – men inte onsdagens finalrepris mot AIK.

– Vi har valt att stänga all biljettförsäljning till kommande Elitseriematcher på herr- och damsidan . Det gör vi fram tills att vi har en konkret plan att presentera, hur vi kommer att gå tillväga för att hålla oss inom ramen för de restriktioner som gäller i publikväg, säger Rasmus Abrahamsson, sociala medier- och webbanvsvarig.

Folkhälsomyndigheten inför

De nya smittskyddsåtgärderna syftar till att minska antalet kontakter i samhället, särskilt mellan personer som vanligtvis inte brukar träffas. Från och med den 23 december har Folkhälsomyndigheten beslutat om följande nya föreskrifter, allmänna råd och rekommendationer:

 • Alla bör undvika miljöer med trängsel.
 • Alla bör arbeta hemifrån i den mån som arbetet tillåter.
 • För mässor, handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamheter ställs krav på 10 kvadratmeter per person.
 • Avrådan från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning. Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, övningar, matcher, föreställning och tävlingar fortgå.
 • Smittskyddsåtgärder rekommenderas för utbildningar för vuxna, så att trängsel och stora samlingar undviks. Närundervisning är huvudregeln, men för universitet och högskolor kan undervisning på distans användas som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna.
 • Bara sittande gäster tillåts på serveringsställen inomhus och avstånd mellan olika sällskap krävs.
 • Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus tillåts bara sittande gäster om det är fler än 20 personer, oavsett vaccinationsbevis.
 • Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på 8 personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.
 • Vid arrangemang på fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.

Folkhälsomyndigheten hemställer även till regeringen att fatta beslut om följande krav:

 • Maxtak på 50 personer vid uthyrning av platser för privata sammankomster
 • Enbart sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik
 • Krav på negativt covidtest som är max 48 timmar gammalt för utländska medborgare som reser in i Sverige. Gäller från 12 års ålder.

Läs också