Elitserien: Inga fler uppskjutna matcher p g a Covid – Spela eller så blir det W.O.

Covid
Covid

Folkhälsomyndigheten anser inte längre att Covid är en samhällsfarlig sjukdom. Restriktionerna upphör från den 9 februari och publikrestriktioner upphör. Detta trots att WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i tisdags varnade på tisdagen för att ta ut segern över pandemin i förskott och överge smittskyddande åtgärder, enligt AFP. Dessutom ökar Covid inlagda på sjukhus i Danmark och fortsatt ökad smittspridning. Danmark ligger tidigt i smittspridningen av Omikron.

Men nu kommer inte Svensk Bandy tillåta några uppskjutna matcher i de högsta serierna. Spelas inte matcherna får laget lämna WO.

Grundprincip
Huvudinriktningen är att alla matcher ska spelas och att spelordningen de sista omgångarna ska hållas. Symptomfria
spelare/ledare kan delta i träning och match och det är i grunden föreningens eget ansvar att hålla spelartruppen frisk och
skadefri. Ett ansvar som inte förändras av nuvarande situation med covid-19.

Regelverk för avslutningen av seriespelet
För matcher med speldag på eller efter lördag 5 februari är grundprincipen att inga matcher kan skjutas upp.
Tävlingskommittén (TK) kan, i undantagsfall, godkänna matchflytt där det är möjligt. TK kommer besluta om WO i match
som ej spelats, där TK inte godkänt matchflytt.

Regelverk för avslutningen av slutspel och kval
Grundprincipen i slutspel och kval är att samtliga matcher skall spelas på utsatta datum. Om lag inte kan komma till spel får
WO tillämpas.

Folkhälsomyndigheten släpper restriktionerna och publik tillåts åter. Trots att WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i tisdags varnade på tisdagen för att ta ut segern över pandemin i förskott och överge smittskyddande åtgärder, rapporterade AFP.

– Det är för tidigt för något land att kapitulera eller utropa seger. Viruset är farligt och utvecklas rakt framför våra ögon, säger han.

Ghebreyesus oroas över narrativet om att den breda vaccintäckningen, ihop med omikronvariantens kraftiga spridning och mildare sjukdomsutfall, gör att det inte längre är nödvändigt eller möjligt att hindra spridningen. – Inget kunde vara längre från sanningen. Mer smittspridning betyder fler dödsfall.

Så sent som i dag Twittrade WHO följande – samma dag annonserar Folkhälsomyndigheten att släppa på restriktionerna.

Läs också