Elitserien: Fler lag i damligan redan 2022/2023

Elitserien dam utökas till 10 lag till säsongen 2022/2023. Flick- och dambandyn är på uppgång, med fler utövare och lag på alla nivåer och i de flesta delar av landet. I kombination med detta har det under flera år dessutom funnits önskemål att utöka damernas elitserie med fler matcher genom att utöka antalet lag i högsta serien.

Svenska Bandyförbundets tävlingskommittén har beslutat att det redan till kommande säsong är dags att gå från 8 till 10 lag i damernas Elitserie. Anledningen till att inte vänta in resultatet av den serieöversyn som just nu pågår, är att både förbund, föreningar och aktiva som Svenska Bandyförbundet har varit i kontakt med ser positivt på förändringen. Dessutom är förändringen möjlig att realisera utan att det påverkar andra serier.

Slopat allsvenskt kval
Utökningen kommer att ske genom att inget lag behöver lämna Elitserien efter innevarande säsong, och att båda seriesegrarna i Allsvenskan söder respektive norr, kommer att erbjudas att gå upp i högsta serien till säsongen 2022/2023 utan kvalspel.

– Antalet damlag ökar stadigt i landet, med totalt 18 lag i Allsvenskan denna säsong. I arbetet med serieöversynen har vi sett att majoriteten av damföreningarna välkomnar en utökning i elitserien, till 10 lag, säger Anna-Karin Larsson, Tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet. Vi är övertygade om att det är helt rätt för utvecklingen av dambandyn i Sverige att fler tjejer får spela i högsta serien, med och mot de allra bästa spelarna i landet, avslutar Anna-Karin Larsson.

– Detta är en positiv nyhet och en fråga som elitserieföreningarna lyft vid seriemöten. Att ta bort de tre extraomgångarna, som nu finns för att få tillräckligt många matcher, anses bli mer sportsligt rättvist, säger Per Selin, ligachef Svensk Elitbandy.

Läs också