Svenska Bandyförbundet om Bandy-VM ”Vi kommer inom kort gå ut officiellt med vårt beslut”

Sverige Norge och Finland kan väl ändå inte åka till Ryssland och spela bandy medan Ukraina invaderas. Någon kompass får man väl ändå ha?

Frågan är ställd i ett större perspektiv än de svenska spelarnas säkerhet. Det handlar om att åka till ett land som inte respekterar sina
grannländers suveränitet.

-Absolut, och vi kommer inom kort att gå ut officiellt med vårt beslut, skriver Pär Gustafsson till Bandyworld.

I går kväll stod det klart att Ryssland invaderar Ukraina. Det är väl knappast troligt att VM kan hållas i ett land som invaderar en suverän stat?
I morse presenterade Sverige ”VM-truppen”.
Bandyworld mejlade Sveriges sportchef Karin Torneklint och ställde frågan ”Hur ser Svenska Bandyförbundet på att delta i ett bandy-VM med tanke på Rysslands krigsföring mot Ukraina?”
Har inte fått svar.

Skickade efter lång väntan samma fråga till Pär Gustafsson, general Svenska Bandyförbundet.
– Vi följer läget noga, och är beredda att ta snabba beslut i alla riktningar. I dagsläget vet vi helt enkelt inte hur det blir, men generellt, så skulle vi naturligtvis aldrig skicka spelare någonstans där vi riskerar spelarnas säkerhet! I dagsläget avvaktar vi och följer utvecklingen.

Sverige Norge och Finland kan väl ändå inte åka till Ryssland och spela bandy medan Ukraina invaderas. Någon kompass får man väl ändå ha?

– Som jag skrev i mitt första svar, vi kommer naturligtvis INTE att skicka någon om vi inte kan garantera deras säkerhet!
Diskuterar Svenska Bandyförbundet frågan internationellt och göra gemensamt utspel med t ex Norge och Finlands förbund?
– Självklart har vi daglig kontakt med övriga länder…

Svenska Bandyförbundet äger frågan på egen hand och kan fatta sitt eget beslut skilt från Riksidrottsförbundet som följer Regeringens och UDs rekommendationer.

Frågan är ställd i ett större perspektiv än de svenska spelarnas säkerhet. Det handlar om att åka till ett land som inte respekterar sina grannländers suveränitet.

-Absolut, och vi kommer inom kort att gå ut officiellt med vårt beslut, skriver  Pär Gustafsson till Bandyworld i ett svar via mejl.

 

 

Läs också