Landslaget: Mattias Sjöholm är ny förbundskapten för herrlandslaget

Foto: Romus Ramström / Svenska Bandyförbundet

Mattias Sjöholm, nuvarande tränare i IFK Motala, är det svenska herrlandslagets nya förbundskapten. Kontraktet är skrivet på ett år och första landslagssamlingen är planerad till september 2022.

Mattias Sjöholm är född 1971 och började spela bandy i IFK Motala vid sju års ålder. Han är en av dem som spelat flest matcher för IFK Motala och har gjort 20 säsonger i elitserien.

Sjöholm går nu in på sin sjätte säsong som tränare i IFK Motala där han började sin tränarkarriär med att gå in som matchcoach det året som IFK Motala tog klivet från bandyallsvenskan upp i elitserien.

När Mattias Sjöholm fick frågan om att bli förbundskapten svarade han ja direkt.

– Ja, framför allt för att det är ett ärofyllt uppdrag och smickrande att få frågan. Sen är det en utmaning också och det är det som är roligt, säger Mattias Sjöholm.

– Jag kommer att köra på det spåret som jag tror på och så som jag har jobbat de senaste åren. Men i och med det här uppdraget får jag också chansen att påverka bandyn i stort. Det finns många idéer och tankar som jag vill prova tillsammans med en verksamhet och organisation som vill utvecklas och vill framåt, säger Sjöholm.

Laddar för spel
Herrlandslaget har inte spelat matcher under de två senaste åren på grund av pandemin. Mattias Sjöholm hoppas naturligtvis att mästerskap och landskamper nu ska bli av, men först ska han tillsätta sin ledarstab.

– Nu handlar det om att upprätta organisationen kring herrlandslaget och att hitta rätt personer till de olika rollerna. Sen får vi se framåt hur vi går vidare och hur vi planerar. Jag har ganska bra koll på spelarna i elitserien, tycker jag, eftersom jag ser de i spel hela tiden under säsong, säger Mattias Sjöholm.

Svenska Bandyförbundets sportchef, Karin Torneklint, är mycket nöjd över att kontraktet nu är klart med Mattias Sjöholm.

– Jag hoppas att vi tillsammans med Mattias kommer kunna utveckla herrbandyn internationellt och även vara drivande för hela bandyvärlden, då vi har en ny bandykarta att ta hänsyn till, säger Karin Torneklint, sportchef på Svenska Bandyförbundet.

– Jag är mycket glad över att vi har skrivit kontrakt med Mattias Sjöholm. Det är en spännande förbundskaptenslösning och Mattias som har gjort ett fantastiskt bra jobb med IFK Motala. Jag ser detta som en nystart på landslagsverksamheten för vårt herrlandslag, efter två inställda covid-säsonger, säger Anders Bergström, ordförande i landslagskommittén.

– Nu ska vi snabbt börja planera för höstens aktiviteter med förhoppning att den internationella kalendern också snart blir klar, avslutar Karin Torneklint.

Preliminär planering herrlandslaget 2022/23
September 2022 – Läger
Oktober 2022 – Internationell turnering i Sverige
Januari 2023 – Turnering i Finland
Mars 2023 – VM

Läs också