SM-Finalen: VSK mästare efter förlängningsdrama – ”Total eufori”

För 21:a gången i historien är Västerås SK svenska mästare på herrsidan. Detta efter stort förlängningsdrama mot Villa Lidköping på Studenternas under lördagen.

Det hade gått exakt 100 år sedan mesta mästarna på herrsidan, Västerås SK, vann sitt första SM-guld och när det under lördagen var dags för final igen så var det grönvitt som fick den bästa starten.

Redan i den tredje matchminuten kunde Robin Andersson ge västmanlänningarna ledningen i det lätta duggregnet och när Christoffer Fagerström dubblade den ledningen drygt 15 minuter senare så gick det att ana riktiga nerver hos förhandsfavoriterna från Lidköping.

De blåklädda letade och letade efter en väg upp på resultattavlan, men efter en synnerligen stark säsong så vet hela bandysverige att det aldrig går att räkna bort västgötarna. Tim Persson reducerade innan halvtidsvilan och inför den andra akten var känslan att matchen kunde ta vägen precis vart som helst på den då nyspolade, fina isen.

– Det gick lite saktare och bollen hoppade lite (i den första halvleken reds. anm.), men jag tycker att båda lagen hanterade det bra. Sedan spelar vi kanske inte exakt så som man gör inomhus. Villa har lite mer boll, men vi är coola och trygga med det. Vi vet att vi måste göra ett hårt jobb i försvarsspelet. Sedan kanske vi är lite rakare i anfallsspelet och det kanske vi måste vara idag när isen är lite sämre, så jag tycker att vi genomför matchen fantastiskt bra, säger VSK:s Viktor Spångberg.

Den andra halvleken blev en enda lång kamp mellan två oerhört jämna lag och det skulle dröja ända fram till den 87:e matchminuten innan skyttekungen Christoffer Edlund drog längsta strået i en rörig situation i straffområdet och sköt finalen till förlängning.

– Det är tungt såklart. Det är flipperspel därinne som de får in precis vid stolproten. Det var tufft såklart, men vi fick processa det snabbt. Det var oavgjort fortfarande och ingenting som var klart. Sedan gjorde vi som vi har gjort under hela slutspelet när vi har spelat ”sudden”. Vi har gått ut och gjort samma saker. Vi har inte stressat upp oss, säger Spångberg.

Ja, för det hann inte gå mer än knappa två minuter av förlängningsspelet innan Motalasonen, som gjorde sin första SM-final, kunde ikläda sig hjälterollen och sätta guldvinnande 3-2.

– Det är någon situation här ute vid avbytarbåsen och så får Jesper Jonsson bollen och sätter in en jättefin passning till mig centralt. Jag har bara en gubbe kvar och sedan försöker jag få iväg ett avslut. Den går tunnel på honom (Anton Johansson i Villas mål), så det var ju helt fantastiskt, säger Spångberg.

– Det är total eufori. Det känns som att man kan åka fyra mil till när man bara åker runt på planen, så det var helt underbart.

Nu väntar en timma lång bussresa hem till Västerås för guldfest med supportrar, vänner och familjer.

– Nu ska vi ha en fantastisk kväll, natt och helg. Vi åker tillbaka till Västerås och firar där med alla våra fans, säger guldhjälten.

Matchfakta SM-final: Villa Lidköping BK – Västerås SK
Mål: 0-1 3′ Robin Andersson (Oscar Gröhn), 0-2 19′ Christoffer Fagerström (Rasmus Sjöström), 1-2 36′ Tim Persson (Johan Löfstedt), 2-2 87′ Christoffer Edlund, 2-3 92′ Viktor Spångberg (Jesper Jonsson).
Hörnor: VLBK: 7 (0) VSK: 5 (0)
Utvisningar: VLBK: 1×10 min VSK: –
Publik: 12 352 personer, Studenternas IP, Uppsala
Domare: Christoffer Aidesjö (HD), Ludwig Hallkvist, Emil Larshans (AD), Niclas Schultz (4:e)

 

Text Martin Gustafsson

Läs också