Vilka lag tar sig till semifinal i kväll?

Uppdaterad: Sista raden
Hemmaplan har varit avgörande så här långt. Det är bara Bollnäs som vunnit på bortaplan.
– Normalt vågar man mer hemma, så det är inte så konstigt. Det är i jämförelsen med de andra sporterna som det blir märkligt. Varför ska det vara en sån stor skillnad? säger Hans Johansson, tidigare expert på SVT, till GD.
I kväll spelar Villa Lidköping mot Kungälv och Sandviken mot Edsbyn. Villa och Sandviken var ytterst nära att vinna på bortaplan och tvingade fram en av sina bortamatcher till förlängning. I morgon spelar Västerås och Hammarby. Där har båda lagen tvingat fram var sina matcher till förlängning.

Bandyworld har studerat när avgörandet i förlängningen kommer så här långt. Tre av de fyra matcherna har avgörandet kommit i 8-9:e matchminuten. En match avgjordes redan i fjärde matchminuten. Tre av målen har kommit genom spelmålt och ett på frislag.

Daniel Berlin tycker dock inte att det är någon större idé att grotta ned sig i för mycket funderingar på hemma/borta-fenomenet, enligt GD och säger: – Att spela hemma ger alltid en extra trygghet. Men i den här kvartsfinalserien tycker jag det varit en del tillfälligheter som avgjort. Vi har stundtals spelat bra även uppe i Edsbyn, men inte fått till helheten riktigt.

På frågan vad som är det viktigaste för SAIK i kväll svarar Daniel: – Att återupprepa fredagsmatchen, göra samma sak som då. Om vi gör det måste Edsbyn vara riktigt bra för att slå oss. Många deltog i anfallen, men vi spelade även ett bra försvarsspel som gjorde att offensiven också fungerade. GD

Peter Isaksson, SAIK, till GD: – Det är ju en jävla läcker match att spela ändå. Det är klart man skulle velat vinna i tre raka – men att tre av fyra kvartsfinaler går till fem matcher, det har nog aldrig hänt förr. Och det är bra för svensk bandy. Vi måste spela det spel som vi gjort särskilt hemma på slutet, med bra passningsspel och stor delaktighet.

Peter Törnberg, Edsbyn, till GD: – Det är oerhört mycket noggrannhet som gäller nu, räcker att gena en gång så ringer det direkt. Vi har lyft oss i slutspelet och det är nog ingen i gänget som är förvånade över det. GD

– Det är öppna spjäll och mycket talar för många mål, säger Daniel Välitalo Edsbyns back till Hela Hälsingland.

Mycket publik väntas även i kväll i Lidköping. 500 såg igår Villa U20 ta sig vidare till semifinal efter seger mot Hammarby. I dag är det Kungälv som gäller för Lidköpingsborna där runt 3 500 förväntansfulla åskådare kommer stödja sitt hemmalag.
Villa fick Martin Johansson skadad i fredagens match mot Kungälv. Peter Karlsson är sedan tidigare långtidsskadad och saknas i Villa sedan matchen mot Kungälv i december. I dag är Linus Rönnqvist tilbaka efter sjukdom och saknades sist. Daniel Skoog vilar i kväll.
– På träningen i går var alla uppe på rätt nivå igen och vi är förväntansfulla inför den här matchen, säger Ari Holopainen till NLT. Kommer vi bara upp i vår nivå är det inget snack om saken. De har många duktiga spelare men som lag är vi en eller två klasser bättre. NLT

Uppdaterad: Kungälv ställer upp med exakt samma lag som i söndagens match.

Läs också