Sandvikens AIK svenska mästare

Sandvikens AIK vann söndagens SM-final inför närmare 20 000 åskådare där Villa-fansen dominerade stort. SAIK satte full fart mot ett stillastående Villa och fick en drömstart med 1-0 redan i första matchminuten. Mikael Nilsson fick stor ytor på Villas högersida och Martin Berggren släppte in en boll som han borde ha tagit. SAIK gav ingen tid för Villa att sätta igång något spel. Sandviken fortsatte det fina spelet från semifinalspelet mot Hammarby, medan Villa fortsatte med sina svaga inledande matcher i kvarts- och semifinalspelet borta mot både Kungälv och Bollnäs.
En tveksam dömd straff gav ytterligare SAIK energi och ställningen var 3-0 redan efter 13 minuter. Christoffer Edlund gjorde mål på straffen och dessöförinnan gjorde Johan Löfstedt 2-0.

3-0 ledningen är inget som Sandviken släpper, samtidigt vet ”alla” att Villa är ruskigt starka på att vända underlägen och är starka i andra halvlek. Daniel Andersson gav Villa hopp när han skjöt in reduceringen 3-1. Villa tillät Sandviken att komma med fart. Sandviken dominerade första halvlek stort med bättre organiserat spel och bättre fart. Årets bästa spel i svensk bandy. Det gav också resultat och SAIK gjorde både 4-1 och 5-1 innan halvtidsvila genom Daniel Berlin och Christoffer Edlund. SAIK var minst ett nummer större och det blev tyst på den i övrigt imponerande Villasektion på läktarna. Villa var ett sargat lag. Sandviken publiken tog sig och det blev stämning på SAIK-supportrarna, som helt plötsligt började synas lite var stans på läktarna.

Villabrukar göra starka andra halvlekar, men det var ändå SM-final och för de mest obotliga Villaoptimisterna såg det nog väldigt mörkt ut. För SAIK dels gällde det att fortsätta att äga boll och få Villa att få slita för att få låna bollen. Det blev dock en scenförändring. Villa fick bra fart direkt och fick reduceringsmålet 5-2. Villa fick jubla över ett mål för andra gången på en timme i en SM-final. Före denna matchen har inte Villa gjort mål på en SM-final sedan över 35 år! SAIK anföll och skapade många fina lägen. Martin Berggren i Villa-målet gjorde efter 0-1 målet en strålande match med många fina räddningar och målvkatsspel där han var bra med och skar av vinklarna när SAIK kom i bra lägen. Martin skulle dock få ytterligare ett mål i baken och för andra gången kom den på straff och från Christoffer Edlunds klubba.

Villa satte full fart framåt med sitt bära eller brista spel. Samtidigt såg SAIK riktigt trötta och tunga ut. Det visade sig att deras skridskoåkning i första och tagit rejält på deras krafter på den mjuka isen. Villapubliken skulle få jubla ytterligare. Inte bara en gång utan tre gånger och det blev rejält tryck från Villapubliken på läktarna och mot SAIKs mål. David Karlsson målgörandet i återhämtningen på straff. Villa såg ut att åtminstone ha fått ett par straffar. Patrik Gustavsson dunkade in 6-4 på hörna och David Karlsson reducerade till 6-5 när åtta minuter återstod. SAIKs målvakt Othen räddae ett jätteläge som Daniel Andersson hade. Villa hade även ett skott i ribban och det var många bollar som låg i straffområdet och studsade. SAIK saknade inte chanser i Villapressen, men det var klockan och fingerspetsar som räddade SAIK från att Villa skulle få till en förlängning. SAIK redde ut anstormningen och SAIK får ses som rättmätiga Svenska Mästare. Åskådarna fick se underhållande match. De flesta var nog inställda på att de sista 45 minuterna skulle bli en transportsträcka fram till slutsignalen. Istället fick de se blixtrande och rolig bandy i den sista SM-finalen i Uppsala på åtminstone några år.