Ekonomi: Nollresultat för SAIK – Det räcker inte!

SAIK Bandy när i stort sett ett nollresultat den här säsongen, men det räcker inte. Det betyder att man har ett fortsatt negativt eget kapital på drygt 700 000 kronor. Det måste nå noll inom ett år, annars riskerar klubben att mista sin elitlicens från Svenska bandyförbundet. Den 30 april 2013 gäller det för alla klubbar i elitserien.

SAIK har minskat sitt underskott från 750 000 minus senaste året till ett litet positivt resultat på 17 000 kronor.
I höstas hoppade Fortress Axalux av i höstas blev det riktigt tufft. Resultatet räddas av engångsposter. Ett arv räddade klubben i fjol och detta bokslutet räddas resultatet SM-finalvinsten som resulterade i gåvor från Sandvik och Sandvikens kommun på 550 000 kronor. Omsättningen sjönk från 12,6 miljoner till 11,1 miljoner. Halva minskningen beror lägre sponsorintäkter. SAIK har kapat sina kostnader med cirka två miljoner kronor; hälften på spelartruppen och den andra hälften på det som kallas materialkostnader i resultaträkningen, uppger GD.

Nu återstår frångan hur SAIK ska klara av att vända ett underskott på 733 000 kronor (som den exakta siffran är) till plus på ett år? Kostnaderna för den kommande säsongen väntas sjunka ytterligare, då SAIK tappat spelare som Daniel Berlin, Linus Pettersson och Mikko Aarni – samtidigt som Johan Östblom är det enda etablerade nyförvärvet. Räcker det? SAIK har elitlicens för kommande säsongen, vilket samtliga Elitserieföreningar har.

En annan fråga är hur hårda Svenska Bandyförbundet kommer att vara?

– Den är att betrakta som ganska hård, och vi förväntar oss att klubbarna klarar av det. Det har vi jobbat efter i två-tre års tid nu, och det är det som gäller om inget annat sägs, säger Peter Olsson ledamot Svenska Bandyförbundets ekonominämnd.

Läs också