Elitserien: GAIS saknar Heden


GAIS erbjuder publiken bandy med perfekta inomhusförhållanden för bandyspel, men publiken sviker. Ale Arena, som ligger strax utanför Göteborg, har räddat elitserien från att få matcher uppskjutna. I fjol hade GAIS hunnit spela en hemmamatch mot fyra vid motsvarande tidpunkt i år.
Det var inte speciellt lyckat i fjol heller, då flera matcher tvingades ställas in tillföljd av vädret. Det gav ett pressat spelschema som inte är bra ur sportslig synvinkel. I år har både väder och en olycka ställt till det. Änglavakt räddade bilförare, medpassagerare och medtrafikanter från en större tragedi.
Årets fyra hemmamatcher har bara lockat 1 452 åskådare totalt. Vid samma tidpunkt i fjol hade GAIS bara spelat en enda match. Det var mot Edsbyn som då lockade då 1 258. Edsbynmatchen i år spelades i Ale Arena och lockade 352 personer.
Matchen mot Broberg lockade 624 ifjol på Heden mot 234 i Ale denna säsong. Bollnäs drog 1 403 på Heden med sponsorerna som betalande jämfört med 439 i Ale denna säsong. Även på Heden i fjol hade GAIS ett par matcher som drog under 500 personer. Det var mot Tillberga då 324 kom och Kalixmatchen med 403 åskådare. GAIS snittade ifjol 1 080 personer (808 personer om derbyt mot Kungälv som drog hela 4 344 åskådare räknas bort).
GAIS nästa hemmamatch är mot Motala den 28 november. En match som sannolikt spelas i Ale Arena. Samma dag är det västsvenskt derby på andra sidan älven mellan IFK Kungälv och Villa Lidköping. Det blir tredje gången GAIS och Kungälvs hemmamatcher kolliderar med varandra.
GAIS har många matcher kvar på hemmaplan som kan höja snittet med gästande lagets publik. Kvar har GAIS att möta de västsvenska kollegorna IFK Kungälv, IFK Vänersborg och Villa Lidköping. De lockade i snitt över 2 000 på Heden. GAIS är värda betydligt mer än de 363 som man lockat i snitt hittills i år. Förhoppningsvis blir det fler som kommer till en spolad is på Heden, men Göteborgs behöver en inomhushall på Heden, Valhalla eller Ruddalen med publikkapacitet på 3-5 000 åskådare.

Läs också