Elitserien: Broberg positiva trend fortsätter – Villas bortaspöke hölls borta

Kvällens resultat innebar ett gap mellan slutspelslagen och övriga lag i och med Bollnäs bortaseger mot Kungälv. Samtidigt ökade spänningen kring strecket om kvalplatsen rejält. Ljusdal tog överraskande poäng mot Hammarby i går och har fortsatt chansen att undvika kvalspel. Fighten om topp två och fyra fortsätter. Segrarna för Villa, SAIK och Edsbyn innebär att de tillsammans med Hammarby nu är klara för slutspel. Broberg storvann i borta mötet mot Västerås, som är i en rejäl svacka.

Viktig borta seger för Sirius mot Vetlanda. Det blev 3-4 till Uppsalalaget. Fredrik Rinaldo var tillbaka i Vetlanda, men det ville sig inte riktigt i kväll för hemmalaget. För Sirius del innebär segern att man är fyra poäng efter en slutspelsplats när det är tio poäng kvar att spela om.

Sjunde rak segern för SAIK – Joakim Bergman skadad

Sandvikens AIK – IFK Vänersborg 12-5. Vänersborg ledde länge och väl och hade 2-4 en stund före halvtid. SAIK hann med ett par snabba mål hämta in underläget till 4-4 i halvtid. SAIK fortsatte i samma stil i andra och gick upp till hela 12-4. Christoffer Edlund som hamnade utanför landslagstruppen gjorde hela fem mål i kväll. Sandviken har nu sju raka segermatcher. Gefle Dagblad skriver i kväll att liberon Joakim Bergman i SAIK skadade ena handen före matchen och saknades i kväll. Mikael Nilsson tog liberopositionen.

Tung förlust för GAIS – Villa bortaspöke dök upp

GAIS – Villa Lidköping 6-9. Villa tog kommandot inledningsvis, men lyckades få till något avslut i mål. Istället var det GAIS som flyttade fram sina positioner och tog för sig allt mer. Magnus Muhrén spelade fram Calle Johansson som gav GAIS välförtjänt ledningen i den 18:e matchminuten. Pär Törnberg, bra på Villas mittfält i kväll, kvitterade för Villa till 1-1 på hörna. Strax därpå lyfte Jesper Ericsson fram bollen till David Karlsson som avslutade med att göra 1-2. Calle Johansson fick åka fritt i Villaförsvaret och kvitterade till 2-2. GAIS hade två bortdömda mål i första halvlek och Martin Berggren gjorde ett par prakträddningar för Villa i första halvlek. 2-2 i halvtid speglade händelserna i första halvlek väl.

Villa satte gasen i bott i andra och då var inte GAIS med. På de inledande 25 minuterna i andra halvlek gick Villa upp till 3-8. Det första efter ett fint anfall med David Karlsson och Pär Törnberg, där Daniel Andersson avslutade med att göra 2-3. 2-4 kom efter ett utkast från Martin Berggren som friställde David Karlsson som inte gjorde något misstag. GAIS utnyttjade tafatt försvarsspel i Villa och fick en straff som Magnus Muhrén satte säkert. En liggandes GAIS-spelare i eget straffområdet gav Villa straff. David Karlsson gjorde inget misstag utan 3-6 var ett faktum. I 58:e minuten ”gled” Daniel Andersson elegant igenom GAIS försvaret och fick på en bra träff som betydde 3-7. Jesper Bryngelsson spelade därefter fram David Karlsson till Davids fjärde mål i matchen. Efter 3-8-målet drogs tempot ner betydligt.

GAIS såg slutkörda ut och Villa var nöjda och såg ut att äntligen för lag nå en välförtjänt bortaseger. Bortaspöket att hade inte dykt upp Heden, möjligen hade den stora tillresta Villapubliken hjälpt till. När det återstod sjuminuter reducerade Tobias Andersson till 4-8. Inom minuten fick GAIS straff igen och Magnus Muhrén satte straffen lika säkert igen, fast denna gången till höger om Martin Berggren. 5-8 och Villas bortaspöke fanns plötsligt på Heden. Alla påmindes om Villas tapp mot Vetlanda där allt rasade i slutkvarten och en tillsynes säker ledning borta mot Sandviken gick upp i rök i den senaste bortamatchen. När så Calle Johansson gjorde sitt tredje mål till 6-8 inom loppet av drygt tre minuter tog Villa timeout. Villa lyckades prata sig samman och lyfta spelet igen. Johan Malmqvist fick skjuta hål på ”bortaspöket” när han punkterade matchen med att göra det slutliga 6-9-målet. Förlusten för GAIS innebar att man föll ner på kvalplats. Villa behåller sin viktiga andraplats.

Bortaspöket höll sig borta länge och väl, men dök upp från ingen stans. Det måste ha varit jobbigt när det dök upp? – Det var skönt med seger. Det går inte slappna av i en match då blir det så här, sa Villatränaren Magnus Nordin efter matchen.

TV4Nyheterna%20G%C3%B6teborg%2022:35

Grunden är som bortblåst i Västerås

Västerås SK – Broberg Söderhamn 3-13. Broberg är fortsatt med i kampen om en plats bland de fyra första lagen. Imponerande seger i ABB Arena. Stefan Larsson tremålsskytt för Broberg. Frågan är förstås vad har hänt i Västerås SK. Hur kan det vara möjligt för Broberg att göra åtta mål på 45 minuter och de första tre på fem minuter. När så Västerås tar timeout redan i sjunde matchminuten så tar det bara någon minut till innan Broberg gör 0-4. Det ska inte bara kunna få ske i Elitserien med lika många spelare på plan. Den stabila grunden som Västerås bygger på är som bortblåst. Nästa match för Västerås är mycket viktig i kampen om en slutspelsplats.

Ljusdal skrällde på Zinken

Hammarby – Ljusdal 4-4. Ett rättvist resultat, tycke radiosportens expert kommentator Jonas Claesson. Ljusdal spelar bra, men bjuder stundtals på en del. Kalle Spjuth, Hammarby, och Kalle Björklund, Ljusdal, tvåmålsskyttar. Hammarby är ännu inte klara elitserievinnare. När fem omgångar återstår och tio poäng att spela om är Hammarbys ledning åtta poäng före Villa och Edsbyn. Hammarby behöver ta två poäng för att ta hem elitseriesegern.

Viktig seger för Bollnäs

IFK Kungälv – Bollnäs GIF 2-5. Bollnäs vann en mycket viktig seger på Skarpe Nord. Bollnäs klättrar två placeringen i tabellen till sjätte plats och man har ordnat fint försprång till lagen utanför slutspelsplats. Juho Liukkonen gjorde tre mål för Bollnäs.

Motala nådde inte ända fram

IFK Motala – Edsbyn 3-4. De flesta trodde matchen var punkterad efter första halvlek då Edsbyn ledde med klara 0-4. Motala kämpande in sig i matchen till 3-4 första kvarten i andra halvlek. Motala kom dock aldrig närmare än så, utan Edsbyn vann med 3-4.