World Cup: SAIK klart för final

2 Joakim Bergman SAIK

Joakim Bergman sänkte Västerås SK i semifinalen genom att sätta en hörna.

World Cup 2015Västerås SK inledde semifinalen bäst och tog rättmätigt ledningen genom Anders Brun. Därefter tog Sandviken kommandot  men flertal fina räddningar av Andreas Bergwall höll Västerås SK kvar i ledningen fram till halvtidsvila.  En lång flipp över Västerås öppnade upp för Christoffer Edlund som kunde kvittera för SAIK tidigt i andra halvlek.

En hörna fällde avgörandet i matchens 56:e matchminut då Joakim Bergman satte hörnan i mål som fastställde resultatet till 2-1.

Nu väntar Sandviken AIKs andra final sedan World Cup flyttades till Sandviken. SAIK har vunnit finalen vid två tillfällen. Den första kom i den turneringens första final 1974 som spelades i Ljusdal. Den andra kom 2002. Jenisej har vunnit finalen tre gånger tidigare 1982, 1984 och senast 2011 då den gick i Sandviken. Jenisej har övertag på SAIK i finalsammanhang på stålmännens hemmaplan.  Jenisej slog just Sandviken den matchen med 4-3.

Vi kommer inte riktigt upp i nivå idag heller

Ted Bergström, Västerås SK, tyckte det var en märklig match.

– Det blir ännu märkligare när man ser vad vi åker på för utvisningar och ännu märkligare när man ser att SAIK inte får en enda utvisning. Men tycker det är en lite tillknäppt match där vi inte riktigt kommer upp i nivå idag heller. Så vi får fortsätta slipa på vårt spel fram till seriestart.

Jenisej vann rysskampen

Jenisej vann med klara 5-2 mot SKA Neftyanik i semifinalen.  Jenisej fick Dmitrii Makarov skadad i matchen och Dmitiri spelar inte dagens World Cup-final. Matchen började avvaktande men Oleg Tostikhin gav Jenisej ledningen. Sergei Lomanov ökade på till 2-0 på straff. var skoningslös från punkten och 2-0 Jenisej som kontrollerade matchen och gjorde även 3-0 i första halvlek genom Denis Lapshin. Målet kom på en målvaktsretur.  Anatoliy Golubkov gav SKA Neftyanik nytt hopp när redcuerade för halvtidsvila på ett frislag.

I andra halvlek fortsatte Neftyanik att jaga ytterligare reducering på Jenisej. Men istället för reducering ökade Jenisej på till 4-1. Reduceringen kom dock på en hörna när Maxim Ishkeldin reducerade på en hörna då tio minuter återstod. Neftyanik gav inte upp. Med numerärt överläge på grunda av utvisningar fick man tryck på Jenisej. Det blev dock ingen ytterligare reducering utan Almaz Mirgazov ökade på till 5-2 när ett par minuter av matchen återstod.

Västerås SK – Sandvikens AIK 1-2 (1-0)
Mål, VSK: Anders Brun, SAIK: Christoffer Edlund, Joakim Bergman.

Jenisej – SKA Neftyanik 5-2 (3-1)
Mål; Jenisej: Almaz Mirgazov, Sergei Lomanov, Oleg Tolstikhin,  Denis Lapshin, Yury Vikulin
Neftyanik: Anatoliy Golubkov, Maxim Ishkeldin