Elitserien: Mycket publik på Annandagen med favoritsegrar!

28 973 åskådare besökte annandagsbandyn. Det betyder ett snitt på 4 139 åskådare.  Flest var det i Stockholm där 6 128 såg Hammarby vända underläge mot Kalix och vinna med 7-5. Serieledande  Västerås SK slog lokalkonkurrenterna Tillberga med 10-4 inför 5 214 åskådare. Tabelltvåan Villa Lidköping slog IFK Kungälv 7-3 inför 4 903 åskådare.
Bollnäs är i storslag och fortsatte sin positiva trend efter dubbelmötena Sandviken.  I dag vann man hälsingederbyt borta mot Edsbyn med 3-7 inför drygt 4 011. Det var Edsbyns första hemmaförlust för säsongen. Vänersborg vann med klara 10-1 inför 4 487 i västderbyt mot Gripen.

Edsbyn sm

Bollnäs mini

Bollnäs kom till Byn med tre poäng i bagaget mot topplaget Sandvikens AIK. Självförtroendet tillbaka till Bollnäs som inte bara klättrat upp till slutspelsplats utan även spelmässigt gör anspråk på en toppfyra placering i Elitserien. På annandagen slog man inte bara Edsbyn utan passerade laget i tabellen till sjätte plats.

Ville Altonen var förstås nöjd och sa så här om matchen:
Härlig match och härlig inramning! Måste hylla alla från Bollnäs som var på plats, Flames i spetsen! Riktig bra tryck från läktaren. Gav oss lite extra idag. Vi har tagit steg i senaste matcher som jag har tagit upp tidigare också. Fast Edsbyn gjorde tidigt mål gjorde det ingenting för oss. Vi känner oss starka och vet att motståndaren måste vara riktig bra om man vill slå oss. Edsbyn hade möjlighet att ta över taktpinne i första när vi åkte på dubbel utvisning men vi klarade det rätt så bra. Vi kom inte riktig tillbaka efter det i första men andra hade vi full kontroll. Ikväll är det bara njuta och imorgon får man börja kalibrera siktet mot Vänersborg!

Hammarby sm
Kalix LBandyn kan glädjas åt att det var Annandagsbandyn i Stockholm som drog mest publik till arenan än någon annan match. – Det var en rolig och bra match 6100 på läktaren! Bra drag men surt att vi inte kan ta med oss ett poäng, kommenterade Kalixmålvakten Björn Hellman matchen.

Storpubliken fick se många mål och även se Hammarby vända Kalix  1-3-ledning till seger med 7-5. Anders Persson gjorde ett viktigt 2-3 mål för Hammarby precis före halvtid. Tjugo minuter in på andra halvlek hade Hammarby vänt till 4-3-ledning. Kalix kvitterade på hörna genom Simon Viklund i numerärt underläge när tjugo minuter återstod av matchen. Hammarby svarade fem minuter senare med både 5-4 och 6-4 i snabb följd. Pekka Hiltunen reducerade med fem minuter kvar till 6-5 men istället för kvittering ökade  Johan Willes på till 7-5.

Björn Hellman, målvakt i Kalix, blickar framåt mot tisdag då Vetlanda kommer till Kalix. Annandagsmatchen kommenterade Björn så här:
-Vi gör för mycket misstag, vi har inte råd med det, sen har vi kanske nått läge att göra mål på också så, i slutändan var Hammarby värda segern!
– Vi är alldeles för dåliga sista kvarten ! Men bara gnugga vidare ny match på tisdag !

Vetlanda 4o pSirius smVetlanda hade två tuffa och målrika matcher i dubbelmötena mot Västerås och det svängde rejält även i matchen mot Sirius på Annandagen. Hela femton mål fick publiken se. Markus Kumpuoja som låg bakom mycket när Sirius skrällde i bortamötet mot Hammarby blev matchens målsskytt med hela fem mål! Men Johan Löfstedt var  spelaren som avgjorde till smålänningarnas favör.

Vetlanda fick en bra start och gick upp till 2-0 redan efter tio minuter. Sirius hämtade in underläget till 3-3 i halvtid och fick en bra start i andra halvlek med två snabba mål till 3-5. När 25 minuter återstod var Sirius i ledningen med 4-6 men hemmalaget tog sig ur gästernas ”segergrepp” och vände till seger. Tremålsskytten Johan Löfstedt inledde vändningen med två mål till 6-6, Patrik Johansson ”fyllde på” och gav återgav VBK ledningen till 7-6 innan Johan Löfstedt avgjorde matchen med sitt tredje mål på en hörna till 8-6. Matchen slutade 8-7 efter att Markus Kumpuoja avslutade julfyrverkeriet med sitt femte mål i matchen för Sirius.

Joel Wigren, Sirius,
– Det var en rolig match att spela och tror den var rolig för publiken med. Dom tog ledningen, vi gick förbi. Sen turades vi om att ha ledningen resten av matchen och hade matchen pågått 3-4 minuter till så tror jag vi hade fått en pinne med oss hem vilket vi kanske borde haft ändå och det hade varit mest rättvist. Men Löfstedt var skillnaden idag gjorde att Vetlanda kunde ta båda poängen.

Patrik Johansson, Vetlanda:
– Känslan var att vi skulle gå ifrån vid 2-0 i första halvleken men Sirius spelade upp sig rejält och skapade en hel del lägen med Kompouja och Broberg där uppe. Starkt av oss att vända i andra när Sirius hade tvåmålsledning två ggr om. Löfstedt var outstanding idag och den som gjorde skillnaden mellan oss och dom.

SAIK S litenBroberg LSandvikens AIK fick med sig båda poängen i mötet mot Broberg Söderhamn efter 7-3-seger. Ställningen var 2-0 och i halvtid.

21 Christoffer Edlund Sandvikens AIK
– SAIK vinner tillslut rättvist givetvis, tyckte Fredrik Rexin, tränare i Broberg.  – Tycker dock att vi är med riktigt bra fram till paus. Sen såhär i efterhand kan man nog säga att matchen avgörs i läget där vi bränner ett friläge och dom gör mål på kontringen som uppstår efter vårat friläge det målet betydde 3-0 istället för 2-1.
Målet kom i den 51:a matchminuten från Erik Petterssons klubba och strax efteråt ökade Daniel Mossberg på till 4-0 på en hörna. Daniel och Christoffer Edlund tvåmålsskyttar i matchen för SAIK som gick upp till 6-1 innan Broberg reducerade ett par gånger.
Sköna poäng för tränare Anders Jakobssons SAIK:
– Jätteskönt, vi gör en bra match och spelar som vi tänkt. Broberg gör det svårt för oss men vi lyckas lösa upp det. Martin Falk gör ett par viktiga räddningar och är riktigt bra idag.

Vänersborg LGripen LIFK Vänersborg besegrade Gripen Trollhättan med 10-1 och femmålsskytten Jocke Hedqvist gjorde hela fem mål för Joakim Hedqvist IFK VänersborgIFK.
– Tycker att vi var numret större än gripen hela matchen! Vi spelar på fler spelare och jobbar otroligt hårt. Underbart med 4 400 på läktaren och det stöd vi fick från alla vänersborgare.
Gripentränaren Magnus Nordin fick frågan vad han tycket om matchen:
– Inte mycket att säga. Vi är med i 20 minuter sedan är det IFK som styr och ställer resten av matchen. Vi räcker inte till mot ett bra IFK för dagen.
IFK Vänersborg klättrar en placering till femte plats.

Tillberga LVästerås SK

Västerås SK gjorde processen kort med Tillberga. 7-2 i halvtid blev 10-4 till slut inför storpubliken i Västerås.

Efter tjugo minuter hade gurkorna 4-0. Patrik Sjöström hade gjort ett hörnmål och straffmål så långt. VSK ökade på till 7-2 till halvtid. Patrik Sjöström blev fyramålsskytt.

– En riktigt bra start på matchen gjorde att vi fick en komfortabel seger idag, sa Ted Bergström efter matchen.
– Blir väl tyvärr aldrig någon dramatik i matchen överhuvudtaget.
Tuffare uppgift väntar för Västerås SK på tisdag då det blir SM-finalrepris mot tabellfyran Sandvikens AIK. Västerås är nu uppe i tolv raka segrar och är serieledare där Villa Lidköping skuggar en poäng efter.

VillaSMKungälvSMVilla Lidköping slog IFK Kungälv i en match inför nästan 5 000 åskådare.
Hemmalget gjord en bra och stabil match även i dag och det var Villa sjätte raka seger.  Johan Sixtensson, Villatränaren, sa så här om matchen: – Som du säger, bra och stabilt! Lite för mycket ploj och lek i andra för att det skall vara bra rakt igenom men totalt sett en odiskutabel seger!

Johan Esplund företagsam och konstruktiv med fyra målgivande passningar. David Karlsson blev tremålsskytt i matchen. Bra och stabilt från Villa även i dag.

IFK Kungälvs lagkapten Mathias Johansson var med men gjorde bara något enstaka inhopp. Mathias om matchen:
– Ja vad säger man, vi gör det ju inte speciellt svårt för dom i alla fall. Sen är dom väldigt duktiga men vi kunde gjort en mycket bättre match tycker jag.

Matchafakta
Hammarby – Kalix 7-5 (2-3)
Mål, HIF: Jesper Jonsson 2, Johan Willes, Anders Persson, Kalle Mårtensson, Adam Giljam, Kasper Milerud.
Klx: Pekka Hiltunen, Simon Viklund, Johan Sundqvist, Erik Olovsson, Christoffer Norin.
Hörnor: 8-8 Hörnmål: 0-2
Straffar: 0-0
Utv: HIF 1×10 Klx 1×10
Publik: 6 128

Villa Lidköping – IFK Kungälv 7-3 (4-0)
Mål, VLBK: David Karlsson 3, Tim Persson 2, Daniel Andersson, Lars Fall.
IFK: Ted Skoglund, Mikael Lindberg, Fredrik Johansson
HÖrnor:  6-6 Hörnmål: 0-1
Utv: VLBK 1×10 IFK 2×10
Publik: 4 903

Tillberga – Västerås SK 4-10 (2-7)
Mål, TB: Pekka Rintala 2, Ivan Lebedev, Robin Andersson.
VSK: Patrik Sjöström 4, Ted Bergström 2, Jonas Nilsson 2, Simon Jansson, Anders Bruun.
Hörnor: 8-10 Hörnmål: 1-3
Straffar: 1-3 Straffmål: 1-1
Utv: TB 4×10 VSK 1×10
Publik: 5 214

Edsbyns IF – Bollnäs GIF 3-7 (2-3)
Mål, EIF: Oscar Jonasson, Martin Frid, Jonas Edling.
GIF: Samuli Helavuori 3, Christian Mickelsson 2, Per Hellmyrs 2.
Hörnor: 4-11 Hörnmål: 1-2
Utv: EIF 4×10 GIF 5×10
Publik: 4 011

IFK Vänersborg – Gripen Trollhättan 10-1 (4-1)
Mål, IFK: Joakim Hedqvist 5, Mikko Lukkarila 2, Emil Viklund, Christoffer Fagerström, Nils Berner.
GBK: Viktor Nordmark.
Hörnor: 9-5 Hörnmål: 0-1
Utv: IFK 1×10 GBK 3×10
Publik: 4 487

Sandvikens AIK – Broberg Söderhamn 7-3 (2-0)
Mål, SAIK: Christoffer Edlund 2, Daniel Mossberg 2, Linus Forslund, Daniel Bäck, Erik Pettersson.
BS: Jesper Öhrlund, Eetu Peukhuri, Jonas Nygren.
Hörnor: 8-7 Hörnmål: 0-0
Utv: SAIK 1×10 BS 2×10
Publik: 2 627

Vetalanda – Sirius 8-7 (3-3)
Mål, VBK: Johan Löfstedt 3, Andreas Lysell 2, Joakim Andersson, Philip Lennartsson, Patrik Johansson
IKS: Markus Kumpuoja 5, Viktor Broberg, Johan Jansson Hydling.
Hörnor: 13-9 Hörnmål: 1-0
Straffar 0-1 Straffmål: 0-1
Utv: VBK 2×10