Elitserien: Edsbyn slog mästarna

Edsbyn ångar på och befäster sin position på övre slutspelshalvan efter 6-2-seger mot Västerås! Två viktiga poäng för Edsbyn som ser ut att gå mot en toppfyra placering i elitserien. Västerås har det fortsatt trögt och avståndet till toppen fortsätter att växa.

Villa Lidköping dominerade västsvenskaderbyt mot Gripen men ”bara” 5-2. Det var spel mot ett mål i 90 minuter men Villa skapade på tok får få avslut på mål. Bra i Villa var förstås trion Jesper Eriksson, Johan Esplund och Daniel Andersson. Petter Björlings förarbete till 1-0, Jesper Eriksson tre målgivande passningar, Daniel Andersson pärla till 2-0 och när Johan Esplund ”tvingades” göra 3-0 då han inte hade någon att spela till var några av kvällens höjdpunkter. Gripen fick klara sig utan huvudtränaren Ari Holopainen, finske landslagsspelaren Eetu Peuhkuri och Erik Schön. Huvuddomaren hade däremot ingen lyckad kväll inför den drygt 3 400 personer stora publiken.

Omgångens skräll när Tillberga snuvade Bollnäs på poäng, 4-4. Hämtade in tvåmålsunderläge två gånger om. Bollnäs gick till halvtidsvila 2-4. Niklas Engström kvitterade för Tillberga tjugo minuter före fulltid. Niklas Eriksson tvåmålsskytt för Tillberga. Bollnäs är nu två poäng efter serieledande Sandviken som besegrade Sirius med 10-5.  För Bollnäs väntar härnäst Vänersborg och Sandviken tar emot Villa Lidköping på fredag.

Tappad seger i slutsekunderna återigen för Vetlanda. 7-7 – viktig poäng för Hammarby i striden om slutspel. När femton minuter återstod av matchen gick Vetlanda från 5-5 till 7-5 inom loppet av några minuter. Den ledningen höll Vetlanda till 90 minuter och tre tilläggsminuter återstod. I andra tilläggsminuten fick Hammarby straff – Adam Giljam satte straffen. Under sista tilläggsminuten fick Vetlanda hörna och matchen borde ha varit i smålänningarnas händer. Istället för att spela hem bollen och säkra segern försöker man gå på avslut varpå Hammarby kunde kontra och kvittera tidigare Vetlandaspelaren Jesper Jonsson kvitterade till 7-7. Joakim Andersson tremålsskytt för Vetlanda inför nära 1 600 åskådare.

Vänersborg besegrade Kalix trots manfall. Alexander Zitounis knäskadad och Robin Öhrlund, Felix Pherson, Emil Viklunds och Mathias Johansson sjuka. Filip Lydén fick debutera i elitserien. Trots manfallet lyckades Vänersborg vinna med 7-3 efter 5-1 i halvtid. Jocke Hedqvist tremålsskytt. Vänersborg har nu sju poäng till Vetlanda nedanför slutspelsstrecket.

Brobergs revansch efter annandagsraset mot Sandvikens AIK sista kvarten. Brobergs målvakt Dennis Wasberg blev utbytt i slutminuterna sist, men fick nytt förtroende mot Tellus. Dennis murade igen och Broberg nollade Tellus med klar 0-7-seger. Jesper Öhrlund tremålsskytt. Broberg på sjätte plats i tabellen och härnäst väntar viktig fyrapoängsmatch mot Vetlanda.

”Omgångens”

Omgångens revansch: Dennis Wasberg svarade för revanschen då han höll nollan i 90 minuter mot Tellus. På annandagen såg Broberg ut att gå mot en seger då allt plötsligt gick och Broberg bytte målvakt.

Omgångens skyttar: Jocke Hedqvist, Vänersborg, Erik Pettersson, Sandvikens AIK, Jesper Öhrlund, Broberg, Joakim Andersson, Vetlanda,
Omgångs poängkung: Dennis Henriksen, Sandvikens AIK, med två mål och fyra assist.

Hörnlaget: Vänersborg skapade inte mindre än 16 hörnor i gårdagens match- men ett mål.
Effektivaste hörnlaget: Vetlanda två mål på sju hörnor.

Minst utvisningar: Sandvikens AIK 0
Flest utvisningar: 40 minuter – Kalix, Tellus, Vetlanda, Västerås SK

Störst publik: 3 437 Villa Lidköping mot Gripen Trollhättan.