Elitserien: Villa övertygar – seger i andra raka seriefinalen

Villa Lidköping har gjort ett litet ryck i elitserien efter sin andra raka seger i en seriefinal mot Sandviken och Bollnäs. Vetlanda svarade för trettondagsaftons skräll när Sandviken besegrades med 9-4.

Villa vann seriefinalen – Johan Esplund matchens gigant Läs vidare längre ner.

Joakim Andersson fyramålsskytt när Vetlanda överraskande besegrade Sandvikens AIK med 9-4. Trots segern är Vetlanda tre poäng i från en slutspelsplats, men två otroligt viktiga poäng för Vetlanda och tung poängförlust för SAIK i kampen om topplacering i elitserien.

Edsbyn lyckades vända underläge mot Gripen som ledde med 1-2 i inledningen av andra halvlek. Edsbyn vann till slut med 7-3 där Tuomas Määttä blev tvåmålsskytt för Edsbyn och Adam Rudell tremålsskytt för Gripen. Pär Fahlen gjorde elitseriecomeback i Gripen. Edsbyn kvar på fjärde plats i tabellen men nu bara en poäng efter Bollnäs och Sandviken.

Kalle Spjuth är tillbaka i elitserien med besked. Kalle gjorde två mål för sitt Hammarby när Tillberga besegrades med 2-6 i ABB Arena efter 1-3 i halvtid. Även VM-aktuelle Adam Giljam gjorde två mål. Hammarby håller sig precis över slutspelsstrecket på åttonde plats och i morgon lördag väntar serieledarna Villa Lidköping på Zinkensdamm.

Vänersborg vann stort mot Broberg. Hela 7-2 för västgötarna där Jocke Hedqvist gjorde tre mål för IFK mot sina forna hemmaklubb. Sergej Lomanov spelade fram till fyra av målen. Vänersborg gick till halvtidsvila med en klar 5-1-ledning. Intressant möte på söndag väntar mellan Västerås SK och IFK Vänersborg.

Sirius tog viktiga två poäng i bortamötet mot Tellus. Segersiffrorna skrevs till 4-2 och därmed är Sirius över kvalstrecket då Tillberga passerades. Finske landslagsmannen Markus Kumpuoja tvåmålsskytt för Sirius. Härnäst väntar Edsbyn för Sirius medan Tellus ska ta sig an Vetlanda.

Villa vann seriefinalen – Johan Esplund matchens gigant

Villa höll sig själva och den 3 700 stora publiken på sträckbänken i seriefinalen mot Bollnäs. Det dröjde ända till den 94:e minuten innan segermålet kom. Villa dominerade den första halvleken och såg i stora stycken ut att vara numret större än Bollnäs. Det var dock Bollnäs som tog ledningen i matchen efter en distansskott från Daniel Berlin i den femte matchminuten. Mycket mer än så hade inte Bollnäs utan det var Villa som kontrollerade händelserna på plan.

Matchens gigant Johan Esplund kvitterade för Villa även det på ett distansskott – assist Petter Björling. Trots Villaövertag dröjde målet ända till den 39:e matchminuten. Villa gick till halvtidsvila efter att Tim Persson gav Villa ledningen i den 43:e matchminuten. Tim Persson var påpasslig framme och gjorde 2-1 efter retur från distansskott från Johan Esplund. Villa i rättvis halvtidsledning som mycket väl kunde varit ett par mål större.

Publiken bjöds på ett mer resolut Bollnäs i andra halvlek samtidigt som Villa försatte sig själva och varandra i svåra situationer. Villa hittade dock tillbaka till spelet. Patrik Nilsson kvitterade till 2-2 en kvart in andra halvlek på en retur. Ett mål som inte borde varit godkänt då Patrik var offside.

Johan Esplund var återigen högst delaktig i målet när Villa återtog ledningen till 3-2 där Daniel Andersson genialiskt spelade fram Petter Björling som satte bollen i mål bakom duktige Patrik Aihonen i Bollnäsmålet.

Åtta minuter senare höll sig Patrik Nilsson framme igen och kunde utnyttja en retur efter distansskott från Pär Törnberg.

Villa återtog ledningen när Johan Esplund åkte slalom genom Bollnäs och i snäv vinkel gjorde 4-3. Christoffer Norin assist. Efter detta kom Villa in i en dålig period eller kanske övermod. Ett par ”tappade bollar” på mittplan gav Bollnäsomställningslägen. Per Hellmyrs tog tillvara på en av den och spelade vidare till Christian Mickelssons om hittade Samuli Helavouri framför mål och 4-4 var ett faktum i den 87:e matchminuten.

Villa avgick med segern efter mål som kom i samband med en hörna på tilläggstid. Daniel Andersson blev matchhjälte.

I Bollnäs var Samuli Halavouri, Daniel Berlin och Patrik Aihonen de främsta spelarna medan Johan Esplund var matchenslirare. Villaförsvaret och lagets försvarsarbete var riktigt bra.