Elitserien: Rån i borgen

Oddsen skvallrade om att det skulle bli en kassaskåpssäker hemmaseger. 1,01 ggr insatsen. Serieledande Villa Lidköping skulle mala ner Tellus i fredagens elitseriematch sas det inför matchen. Det slutade i ett rån och lokalpressen uttryckte ordet fiasko.

Villa hade matchen under kontroll i större delen av matchen och ägde bollen nära nog  80 av de 90 minuterna i matcherna. Det Villa glömt av eller inte visste är att hur mycket bättre man än är så orkar Tellus att försvara sig i 90 minuter. Det är inget lag som mals ner utan någon finess och glöd. Speciellt inte när okoncentration på  t ex hörnorna, tafatt och nonchalant försvarsspel smyger in i laget. Villas anfallsspel skapar både för lite och är för ineffektivt. Man skjuter för lite och har inte ställt några rejäla frågor till motståndarna de senaste matcherna. Dessutom tycks Villa glömt av allt vad djupledspassningar heter.

Tendenserna till vad som skulle komma i fredags syntes redan i segermatchen borta mot IFK Motala. Hur väl än Villa må spelat i segermatchen mot Kalix och förlustmatchen Vetlanda så fanns tendensen redan då.

Tellus hakar på i slutspelsstriden tacka vare deras smarta och effektiva spel. Tellus var smarta nog ”och var nöjda” med 2-2. När de hade hörna ett par minuter kvar spelade man hem bollen och ”lurade” upp hela Villalaget och lämnade Martin Johansson ensam kvar. Perfekt omställningsläge och med ett par passningar så rånade man Villa på båda poängen i deras hemmarborg.

– Det här var ett rån, sa Aksel Ekblom när han lämnade arenan samtidigt som kaptenen Martin Krigh njutande cirkulerade på isen och klev av banan sist av alla i en tom Villaborg.

Tellus är obesegrat på Zinkensdamm och hämtat upp tvåmålsunderlägen till oavgjort fyra gånger tidigare i vinter. Sirius i premiären, Bollnäs på Sävstaås, Kalix hemma och Broberg borta. Denna gången blev det seger och Tellus har så här långt slagit Motala med störst siffror på IFKs hemmaarena. Villa borde ha varit varnade.

Framförallt Jesper Eriksson men även Johan Esplund, Tim Persson, Christoffer Norin och Petter Björling höjde sig stundtals i hemmalaget samtidigt som målvakten Jon Karlsson hade en grymt otacksamuppgift i denna afton. I Tellus var det en laginsats som gav segern.