Svenska Cupen: Villa Lidköping imponerade första dagen

Lidköping –  Villa prioriterade defensiven under första dagen och lyckades mycket väl!
Villamålvakterna Jesper Thimfors och Jon Karlsson fick stå var sin match och båda höll nollan med Martin Johansson som omutlig libero. Villa offensiv är inget laget behöver skämmas över. 7-0 mot Vänersborg följdes upp med 5-0 mot Hammarby senare på fredagskvällen. Villa är i det närmaste klara för semifinal på lördag bara en storförlust mot Edsbyn kan plocka hindra de blåvita till från avancemang.

Regerande mästarna Edsbyns IF har fortsatt chansen att ta sig vidare till semifinal trots inledande förlust mot Hammarby då Vänersborg besegrades med 4-1.
Vänersborg hade möjlighet att gå till halvtidsledning med missad straff och stolpskott. I stället var det Edsbyn som gick halvtidsvila med en 2-1-ledning. Resultat stod sig till tio minuter återstod av matchen då Edsbyn ökade på ledningen två gånger på två hörnor genom Jonas Edling och matchens tvåmålsskytt Oscar Wikblad. Toumas Määttä svarade för två assisterande passningar. Matchen var ett stort steg framåt för IFK Vänersborg jämfört med andra halvlek mot Villa Lidköping tidigare på fredagen.

Sandvikens AIK besegrade Bollnäs GIF med segersiffrorna 3-2.
Svenne Olsson som ny tränare Bollnäs har redan fått de orange hälsingegänget att uppträda lite hungrigare  jämfört med fjolårets upplaga. Cup-favoriten SAIK fick kämpa för att vinna den inledande matchen i B-gruppen. En jämn match med intensitet och glöd. Matchavgörandet kom på straff som Christofer Edlund förvaltade på bästa sätt och blev matchvinnare. Straffen som avgjorde matchen kan diskuteras. Samtidigt hade SAIK ett läge en stund senare där domaren hade kunde dömt straff toöö SAIKs fördel.

Vetlanda BK överraskade stort i den första matchen i B-gruppen.
Vetlanda tog ledningen genom Jesper Hvornum. Samtidigt som Västerås hade svårt att komma i gång så var det desto positivare spel från Vetlandas del. Forne Vetlandaspelaren Martin Landström kvitterade till 1-1 före halvtidsvila. Matchen såg ut att gå mot delad poäng. Västerås tog time out och fick till lite bättre spel samtidigt som Vetlanda öppnade upp sig bakåt. David Borvall i Vetlandamålet räddade ett par bra chansen för Västerås bl a straffräddning på Robin Andersson försök. Målet kom istället efter en frislag där Robin Andersson höll sig framme framför mål och satte det avgörande 2-1-målet. Ett oavgjort resultat hade väl speglat matchen och hade Vetlanda varit förtjänta av.

Edsbyns IF vände underläge men tappade ledningen i slutminuterna mot Hammarby i den andra gruppspelsmatchen i Grupp A.
Hammarby fick en bra start mot Edsbyns IF som inledde försiktigt. Ett tidigt 1-0 när Robin Sundin spelade fram Ilja Grachev redan i den andra matchminuten. Hammarby hade möjlighet att öka på till 2-0 när Adam Giljam brände en straff. David Pizzoni Elfving klev av för skada i slutet av första halvlek. Då tog Edsbyns över och kvitterade även till 1-1 genom Joakim Svensk. David Pizzoni Elfvings skada visade sig inte värre än att han var med från start i andra halvlek. Edsbyn spelövertag fortsatte dock i andra halvlek. Oscar Wikblad gav Edsbyn ledningen med 2-1 på ett frislag.  En tveksam straff för Hammarby vände matchen. Christoffer Fagerström satte denna. Minuter senare ökade Jesper Jonsson till segermålet 3-2 till Hammarby mot regerande svenska mästarna.

Villa Lidköping vann den inledande gruppspelsmatchen med klara 7-0 efter övertygande spel.
Vänersborg bra med i första halvlek första 20 minuter. Efter 2-0-målet i slutet av matchen tappade Vänersborg spelet. Villas spel var stabilt och vann övertygande. Joel Broberg gjorde turneringens första mål. Matchens sista mål gjorde Vänersborgs Juho Luikkonen eget mål.

Grupp A
Villa Lidköping – IFK Vänersborg 7-0 (4-0)
Målskyttar Villa: Joakim Andersson 2, Johan Löfstedt 2, Joel Broberg och David Karlsson samt självmål.

Edsbyns IF – Hammarby IF 2-3 (1-1)
Målskyttar Edsbyn: Joakim Svensk, Oscar Wikblad
Hammarbu: Ilja Grachev, Christoffer Fagerström, Jesper Jonsson

Hammarby – Villa Lidköping 0-5 (0-1)
Mål, Villa: Joakim Andersson, Joel Broberg, David Karlsson, Johan Löfstedt, Max Pherson

IFK Vänersborg – Edsbyns IF 1-4 (1-2)
Mål, Vänersborg: Johan Koch
Edsbyn: Oscar Wikblad 2, Daniel Burvall Jonsson, Oscar Wikblad