Skador: Hjärnskakningar ett problem även för bandy – så kan skadorna minskas!

Hjärnskakningar har under det senaste året skakat bandysverige.  Hjärnskakningar är inget nytt problem för bandysporten. Men på senare tid har flera elitspelare drabbats. Hjärnskakning var även avgörande för att avsluta spelarkarriären för landslagslagsspelaren och Kalixsonen Daniel Välitalo i Edsbyn.  Det har även drabbat unga spelare som brödraparet Anton och Viktor Spångberg i IFK Motala. Det var fler spelare som drabbades av hjärnskakning i fjolårets elitserie.

Diskussioner inom svensk bandy har främst handlat om att försöka minska huvudskadorna. Galler har diskuterats, men vare sig dagens hjälmar eller galler skyddar risken för en hjärnskakning. Att diskutera problemet och allvaret i huvudskador kan öka förståelsen och ändra attityden.

Men det finns också sätt att minska skadorna vid en hjärnskakning och undvika att spelarna tvingas till lång viloperiod. En ny ”kylarhjälm” kan minska problemen med hjärnskakningar. Inom svensk ishockey har man under de senaste åren provat den nya ”kylarhjälmen” PolarCap med gott resultat. Den är en svensk produkt framtagen i Lund av det svenska företaget PolarCool. Nu har SHL-hockeyn utrustas så att varje lag har två sådana hjälmar i elitserien.

PolarCool arbetar med en andra version med högsta CE-märkning Hemstandard (IEC60601-11) för medicintekniska produkter innan storskalig lansering sker av PolarCap. När Bandyworld kontaktar Svenska Bandyförbundets ansvariga inom området Landslagskommitténs ordförande, Anders Bergström, om hjälmen har han inte hört talas om hjälmen men är nyfiken.

Kylarhjälmen är kopplat till ett kylsystem och själva hjälmen består kylande delar i silokon som är isolerade i ett hölje av neopren.
Kylarhjälmen och kylaren ser ut så här:

Foto: Polar Cool

Det är sedan länge känt att hjärnans syre- och glukosbehov minskar om hjärnans temperatur sänks och ökar vid förhöjd hjärntemperatur. Eftersom hjärnan har så hög genomblödning påverkas hjärnans temperatur i hög grad av kroppstemperaturen.
Fysisk ansträngning leder till förhöjd kroppstemperatur. En kroppstemperatur på 38,5–39,0 grader Celsius har uppmätts hos ishockeyspelare under match.

När man misstänker hjärnskakning så tar den drabbade på den direkt. Huvudet kyls ner under 45-60 minuter. Man kan på så sätt kyla ned hjärnan snabbare och under normal kroppstemperatur.

Spelaren får följa Hjärntrappan som är en rehabiliteringsprocess med gradvis ökat aktivitet som varar i minst sex dagar, där sista steget innebär fullt deltagande i träning och match.

I april tidigare i år publicerade PolarCool resultat från dittills rapporterade fall i pilotstudien från Ishockeyn. I augusti släppte PolarCool nyinkommen data som ytterligare stärkte de preliminära resultaten som visade på signifikanta fördelar med kylning med PolarCap System.

Resultaten uppvisar med ännu större tydlighet att kylning med hjälmen har varit till fördel vid behandling av hjärnskakning. Totalt har 80 fall rapporterats i studien. Mediantiden för återgång till spel för de kylda spelarna var sju dagar och för de som inte kylts tolv dagar. Resultaten är statistiskt säkerställda.

Dessutom var fler spelare i kontrollgruppen (12 av 51 spelare, 24 %) borta från spel längre än tre veckor jämfört med den kylda interventionsgruppen (2 av 29 spelare 7%).

Inom ishockeyn har diskussionen varit aktuell under flera år, men resultatet har inte blivit färre hjärnskakningar. 59 spelare i Sverige tvingades sluta spela ishockey under åren 2010-2017 visar en sammanställning som tidningen Expressen har gjort.
1990-talet: 2 spelare tvingades sluta
2000-2009: 7
2010-2017: 59

Läs också