Elitserien: Bollnäs har klart med elitlicensen – Vi växer på alla plan!

Foto: Johan Spanås (C) www.bandyfoto.se

I dag meddelade Svenska Bandyförbundet och elitlicensnämnden att Bollnäs får elitlicens för nästa säsong.
– Det är mycket glädjande och är naturligtvis glada vi inte ser olika på ekonomin, säger Bollnäs klubbchef Robert Lindgren till  Bandyworld.
Beskedet kommer efter att förening och elitlicensnmänd tillsammans har gått igenom föreningens ekonomi.  Nu kan Bollnäs jobba vidare med hallfrågan och locka mer publik till matcherna. Men även med växande verksamhet inom flickbandy och nu flaggar Bollnäs även för dambandy.

– Vi växer på alla plan. Om allt går som planerat har vi damlag till nästa säsong, säger Robert Lindgren till Bandyworld.

Bollnäs borde redan vid ordinarie granskningstillfälle ha beviljats elitlicens, skriver Svenska Bandyförbundet på sin hemsida.  Vad var det då som gjorde att Bollnäs borde fått elitlicens redan tidigare och inte fick det?
Robert säger till Bandyworld att bandyföreningen och elitlicensnämnden satt sig ner och tillsammans gått igenom allt. Nu har man samma syn på hur Bollnäs GIFs ekonomi ser ut. Föreningen har bolagen, det är två bolag.

– Vi har gått igenom allt och ser det på samma sätt nu. Elitlicensnämnden har inte gjort fel tidigare. Vi är Naturligtvis glada att vi inte ser olika på föreningens ekonomi.

Bollnäs GIF förening har i dag ca 11 MSEK i omsättning och därtill bolaget med ca 5 MSEK i omsättning. Bolaget ägs till 100% av föreningen. Det egna kapitalet är på rätt sida om nollstrecket och landar på 30 000 kr i det senaste bokslutet. Siffrorna är Roberts uppgifter till Bandyworld.

Elitlicensnämnden har nu kvar att meddela beslut om hurvida AIK, IFK Vänersborg och Västerås SK får elitlicens för nästa säsong. Övriga lag har  redan klart med elitlicens.

Hallarbetet fortrskrider

Överklagan som var inlämnad till Miljödomstolen avslogs för ett par veckor sedan. Nu fortskrider arbetet mellan kommunen, partners och olika intressenter som är inblandad i arbetet att ändra karaktären från ett industriområde till ett eventområde.

Nästa milstolpe är bygglov, saneringsplan, rivningslov och utse någon som vill bygga arenan och så ska detaljplan vinna laga kraft.

– Vill ju igång våren 2020 och därefter är det ett års byggtid. Totalt rör det sig om en investering på 200 MSEK totalt. Det är ett gammalt området som ska bevaras och hänsyn ska tas till det. Det kommer att ta tid. Hallen som planeras är en kallanläggning men som ska kunna användas till andra evenemang. En funktionell arena.

Större publik

I fjol hade Bollnäs GIF ett publiksnitt på 1 862 åskådare och toppade på 6-7 000 (6 857) på Annandagen mot Edsbyn. I år har Bollnäs däremot bortaplan på annandagen men hoppas ändå att närma sig ett publiksnitt på 2 000 åskådare och hamna någonstans mellan 1 800- 2 000 åskådare. Där ligger man just nu med ett snitt på 1 920 åskådare på två matcher. I årets siffra finns premiären mot AIK med 3 363 åskådare.

Bollnäs GIF satsar på en upprepning på fjolårets lyckade annandagsarrangemang i samband med derbyt mot Edsbyn som drog storpublik. Nu gör man ett stort evenemang med det “Andra annandagsderbyt”. Två dagar efter annandagen, den 28 december, spelar Bollnäs hemmamatch och mot Broberg Söderhamn. Liksom i fjol blir det utöver derbymatch, Husky X-Gameshow även Mat- och dryckesmässa.

Robert Lindgren berättar vidare att Bollnäs jobbar på olika sätt för att alla matcher ska dra publik och att det bara blir ett par matcher med stor publik och de andra har liten publik. I fjol hade Bollnäs ingen match under 1 000 åskådare.

Hur ser det ut med flickbandyn i Bollnäs?

– Just nu är det 60 tjejer som spelar bandy vilket är en höjning med 1/3 gentemot i fjol.  Dessutom är ett damlag på gång till nästa säsong om allt går i går i lås som planerat.

Därmed blir Bollnäs GIF det andra elitserielaget på herrsidan som får damlag nästa säsong i Sverige. IFK Vänersborg meddelade det för en tid sedan.

Läs också