VM: Sverige klara för final möter Finland eller USA

Foto: Gert Holmer

Under fredagsförmiddagen besegrade Sverige USA med 5-0 och var därmed klara för VM-final.  I fredagens andra match för de svenska damerna avslutades gruppspelet med att besegra Finland med 4-0. i morgon lördag spelas den avgörande match mellan USA och Finland om vilket lag Sverige får möta i den direktsända matchen i Sveriges Television på söndag. 

Ett prickfritt gruppspel. Det lyckades det svenska damlandslaget fullborda under fredagens sena eftermiddag då de vann gruppavslutningen, som för tabellen var betydelselös, mot Finland med 4-0. Redan under förmiddagen blev det dock klart att Sverige är klara för VM-final på lördag och att Finland och USA kommer att göra upp om den andra finalplatsen under lördagen.

Svenskorna kunde spela avslappnat och utan att känna något större behov av att jaga mål framåt såg man istället till att antalet insläppta mål under hela gruppspelet stannade på noll.

– Jag tycker vi äger matchen. Vi var redan klara, så vi trycker inte på för att ösa in mål. Vi testade ganska mycket saker i andra halvlek och jag tycker att vi tar med oss en god känsla till söndagen (finalen reds. anm.), säger 18-åriga Karla Thuresson, som i fredagens första match även fick göra sitt första VM-mål framför ögonen på släkt och vänner. Karla har nämligen mästerskapsarrangerande Åby/Tjureda som moderklubb.

– Nej, men det är superkul såklart. Det kändes som att det lossnade lite. Jag behövde det för att släppa de missar jag hade gjort tidigare.

Vilka Sverige kommer att ställas mot i söndagens VM-final avgörs som sagt först under lördagen, men Thuresson har i alla fall bilden klar över motståndet efter gruppspelet.

– Det är klart att de är lite olika. USA har mycket det här hockeystuket. Det blir väldigt grötigt och speciellt i boxen blir det väldigt rörigt. Finland är lite mer skickligt i offensiven, men jag tror att vi kan göra det bra vilket motstånd vi än får. Det är bara att se hur matchen blir imorgon (lördag) och så får vi ta det därifrån, säger hon.

På fredagen möttes Finlands och Sveriges damer för andra gången på två dagar vid VM i Växjö.

Sverige var också bättre den här gången och vann till slut slaget med 4-0 (3-0). Värdnationens ätande tand var Tilda Ström, som avslutade med två mål. Sveriges övriga hits skulle hanteras av Emma Ahlander och Karla Thuresson.

Nöjda miner i det finska lägret trots förlust.

– I dag var en riktigt bra match från oss och vi var klart mer aggressiva. Jag är jättestolt över vårt unga lag. Jag var kanske lite irriterad över den tveksamma straffen i ett tidigt i matchen, men det avgjorde inte matchen, säger Finlands förbundskapten Tomi Gröhn.

De finska damerna har en semifinalmatch mot USA i morgon. Lagen har redan mötts två gånger i turneringen och båda gångerna med ett 1-1 resultat. Vad händer den här gången?

– Förhoppningsvis är modet och självförtroendet i spelet på samma nivå på lördag. Då kommer USA säkert att förlora.

Finland – Sverige 4-0
Mål: 0-1 10′ Emma Ahlander (straff), 2-0 13′ Tilda Ström (Viktoria Karlsson, hörna), 0-3 30′ Ida Friman, 4-0 36′ Tilda Ström
Hörnor: FIN: 1 (0) SWE: 9 (1)
Utvisningar: FIN: 2×6 min SWE: –
Publik: 560 personer, Eriksson Arena, Åby

 

Foto: Gert Holmér.

Seger mot USA

Det svenska damlandslaget fortsätter att imponera under VM i Åby/Växjö. Under fredagsförmiddagen besegrades USA med 5-0 för andra gången under mästerskapet.
De regerande världsmästarinnorna från Sverige fortsätter att vinna under VM i Åby/Växjö. Under fredagsförmiddagen spelades den tredje av fyra gruppspelsmatcher och precis som i onsdags stod USA för motståndet. Då vann Sverige med 5-0 och nu upprepade man den bedriften. Detta trots att amerikanskorna stundtals gjorde det väldigt trångt och svårt för svenskorna på offensiv planhalva.

– Framförallt är de tighta i defensiven. Det är många som är hockeyskolade i grunden, så de tar kanske lite oväntade åkvägar ibland och vrider ofta in i mitten. Där blir vi lite ställda ibland, så det har varit en utmaning att hantera det defensivt. Det gör de riktigt bra, säger den svenska försvararen Frida Wiklund.

– Jag tycker USA gör det riktigt bra. De gör det svårt för oss idag och de ställer väldigt mycket frågor till oss i defensiven. Det blir tufft för oss att ta oss igenom, så alla eloge till dem och deras insats.

På sista raden var dock aldrig den svenska segern hotad och bland höjdpunkterna för publiken på plats fanns hemmadottern Karla Thuressons, 18, första VM-mål. För tredje matchen i rad fick de blågula även hålla nollan. Detta trots att förbundskapten Olle Wiberg inför fredagens första match valde att gå över till att spela med en fyrbackslinje istället för en traditionell femma.

– Jag tycker det fungerar bra. Jag är van att spela ihop med ”Vickan” (Viktoria Karlsson, reds. anm.), så jag tycker att det kändes tryggt. Sedan är det klart att vi blir lite mer sårbara när de kommer offensivt på kontringar som de gjorde, en mot en eller en mot två, ibland. Men vi löser det bra och framförallt får vi upp fler i offensiven som kan vara med och delta och spela vidare, så det kändes ändå bra, säger Wiklund.

Nu väntar bara några timmars vila och återhämtning för det svenska landslaget innan det är dags för den avslutande gruppspelsmatchen klockan 17.00 mot Finland. Sverige har redan nu säkrat gruppseger, och därmed en finalplats, men trots det ser Frida Wiklund fram emot 60 nya minuter på isen.

– Det ska bli kul att möta Finland. Det var en bra match här senast (6-0-seger för Sverige under torsdagen). De har lite mer bandy i sig och vill ju spela lite mer ”som vanligt”, eller vad jag ska säga. Jag hoppas på en rolig och fartfylld match och det ska bli kul. Det är bara att tagga på igen och ladda om, säger hon.

 Sverige – USA 5-0

Mål: 1-0 15′ Gabriella Aronsson, 2-0 21′ Karla Thuresson (Tilda Ström), 3-0 49′ Emma Ahlander (straff), 4-0 51′ Mathilda Eklund (Karla Thuresson), 5-0 58′ Linnea Larsson.
Hörnor: SWE: 14 (0) USA: 1 (0)
Utvisingar: SWE: 2×6 min USA: 3×6 min
Publik: 153 personer, Eriksson Arena, Åby

 

B-Gruppen
Nederländerna – Schweiz 0-0
Ukraina – Nederländerna 0-4

Läs också