VM: Finland vann nyckelmatchen mot Norge – Grovt matchstraff för Riku Hämäläinen

Det finska landslaget tog en oerhört viktig seger över Norge i dag. Norge gjorde sin bästa match för VM-turneringen så här långt.

I den tredje matchen i gruppspelet besegrade Finland Norge med 7-3 (3-2), trots att man spelade i numerärt underläge under 60 minuters spel sedan Riku Hämäläinen drog på sig rött kort efter trettiominutersspel för våldsamt slag.

– Det här var första matchen i en turnering där det var känslor och där vi var tvungna att sätta allt på spel. Låt oss göra en helt fantastisk prestation, kämpa i numerärtunderläge i en timme och vinna välförtjänt, säger huvudtränare Ari Holopainen.

Finlands anfallare Emil Fedorov slog till med ett hattrick redan i den första halvleken. Fedorov gjorde två mål efter ett hörnmål och en boll styrde han från luften in i nätet strax framför näsan på Norges målvakt Marus Thommesen.

Norge gav matchen ny spänning med två sena reduceringsmål i slutet av första halvlek. 3-1 på en hörna där Petter Yngve Löining målade och Nikolai Rustad Jensens slog till med ett långskott snygga långskott till 3-2.

Den andra halvleken var dock en uppvisning för Finland och en stark indikation på lagets potential. Jaakko Hyvönen slog till direkt i början av den andra halvleken från ett 4-2-hörnskott och bara ett par minuter senare ökade Teemu Määttä Finlands ledning till tre mål med ett snyggt långskott rakt in i det bortre hörnet. Fedorov kompletterade sin fantastiska match med att göra ytterligare ett par mål och fastställde slutresultatet till 7-3.

Torsdagens seger över Norge innebar också att Finland med största sannolikhet kommer att synas i söndagens final mot Sverige. Matchen visas både i SVT i Sverige och i Finland på Yle Areena med en finskspråkig kommentar.

– Vårt mål har alltid varit i final och nu är vi där. Nu ska vi fokusera på det och försöka vinna ännu ett VM för Finland, säger Holopainen.

Besvikelse i Norge

– Vi äger mycket boll och kontrollerar mycket av spelet, men vi blir straffade på våra egna misstag. Vi lyckas ändå återhämta oss från matcherna, men finländarna spelar tufft, vilket blir fult under hela matchen. Vi var inte riktigt påslagna, varken i första halvlek eller andra halvlek, och de två snabba i andra halvlek spelet drar mycket av energin ur oss, säger Markus Fremstad.

– Vi går ut och sätter tempo och försvar, har mycket possession och spelar jämnt i början. Tyvärr tar Finland hand om sina chanser och gör två hörnmål och en retur från 16 meter . 0-3 och rullgardinen går ner, även om vi tycker att vi är minst lika bra. Då får Finland ett rött kort och vi tar över matchen och kommer tillbaka till 2-3, vilket är ett fint resultat i halvtid. Då händer det som inte behöver hända, det känns som att vi är kvar i omklädningsrummet i början av andra halvlek, vilket gör att vi får två snabba mål mot efter två minuter, säger tränaren Rickard Fritjofsson.

– Vi försöker ändra spelidén och trycka på och skapa offensivt, men Finland spelar smart och försvarar starkt defensivt. Ytterligare hörnmål mot och individuella fel gör att Finland till slut vinner med 3-7. Vi får mycket beröm för att vi spelat vår bästa landskamp på länge i ett mästerskap, men tyvärr är det ingen tröst direkt efter matchen. När besvikelsen lagt sig laddar vi för en ny match i morgon och tar med oss det positiva från i dag.”

Finland – Norge 7-3 (3-2)
Mål, Finland: Emil Fedorov 5, Kalle Lempinen, Tero Liimatainen.
Norge: Petter Yngve Löining, Fritiof Hagberg, Nikolai Rustad Jensen.
Utv, Fin: 3×10 + Grovt matchstraff Nor: 4×10
Straffar: 0-0
Hörnor: 8-6 Hörnmål: 3-1

Kazakstan – USA 7-2
Mål, Kazakstan: Rauan Issaliyev 2, Kuanysh Temiralin 2, Maxim Utebaliyev 2, Petr Gribanov.
USA: Mikael Lickteig Evan Richardson
Utv, Kaz: 4×10 USA 2×10
Straffar: 0-0
Hörnor: 6-12 Hörnmål: 0-0

Läs också