VM: Damlandslaget i bandy laddar för att försvara VM-guldet

För ett år sedan tog de svenska damerna VM-guld i Eriksson Arena i Åby efter att ha besegrat Norge i finalen. Nu är det dags att försvara det guldet och den svenska truppen laddar för fullt inför tisdagens premiärmatch mot USA.

Den svenska damtruppen och tillika de regerande världsmästarna har anlänt till Växjö och det historiska dubbelvärldsmästerskapet. Förra året vann de Dam-VM på samma plats och nu är de tillbaka för att upprepa succén. Efter att ha installerat sig på spelarhotellet har de avverkat ett träningspass på VM-isen i Åby. Under onsdagen möter de USA i premiärmatchen och känslan inför mästerskapet är bra konstaterar Linnéa Larsson, som tagit över lagkaptensbindeln.

– Ja, den är bra, det är den. Det är kul och skönt att vara här igen. Förra gången vi var här var en fantastisk vecka med en väldigt fin inramning. Nu har vi kommit i hop oss i gruppen och snackat ihop oss lite och fått ett välbehövligt träningspass, säger Larsson som till vardags spelar i AIK Bandy.

Du är ny lagkapten för laget, hur känns det?

– Det är en stor ära såklart, sen finns det många ledare i laget som hjälper till. Vad gäller målsättningar så har vi ett tydligt mål om vad vi ska göra, men sen gäller det att vara med från början och göra jobbet, avslutar Linnéa Larsson.

I truppen finns flera debutanter och förbundskapten Olle Wiberg säger till Svenska Bandyförbundet att det är ett spännande skifte och att det ska bli intressant att se den delvis nya truppen spela tillsammans. En av debutanterna i detta VM-sammanhang är Uppsala BOIS Tora Uebel som med spänd förväntan ser fram emot att inleda mästerskapet.

– Det känns jättekul. Det är ett härligt ställe och ett härligt gäng, säger Tora Uebel.

– Jag tror att jag har tagit några extra kliv och mer plats i min nya klubb och utvecklats individuellt. Det ska bli kul att möta lagen. Jag har mött Finland innan men inte USA. Jag tror att vi kommer göra det på bästa sätt, avsluta Uebel.

Läs också