VM: Svensk och finsk seger i öppningsmatcherna

Det svenska herrlandslaget fick en planenlig drömstart på hemma-VM i Åby/Växjö under tisdagen då Norge besegrades med hela 16-2.

Fyra år efter det senaste världsmästerskapet för herrar var det under tisdagen äntligen dags för de blågula att kliva in i hetluften igen och en, till stora delar, ny svensk trupp gjorde det med besked. Hela elva svenska VM-debutanter fanns med i förbundskapten Mattias Sjöholms matchtrupp till premiären mot Norge, men det var en mer erfaren VM-spelare som öppnade målskyttet.

Redan i den fjärde matchminuten kunde nämligen Bollnässtjärnan Erik Pettersson sätta 1-0 till Sverige, men därefter var det debutanternas tur att skina. Dennis Henriksen, Martin Landström, Martin Karlsson, Oscar Vikblad och Albin Airisniemi hann alla näta för första gången i VM-sammanhang innan den första halvleken var till ända och med en 10-0-ledning med sig in i pausvilan var matchen förstås redan avgjord.

I den andra halvleken höjde sig Norge visserligen spelmässigt, och fick även göra två tröstmål, men den svenska beslutsamheten var det som präglade matchen mest. Sista ordet fick tillslut en sjätte VM-debutant då Villa-stjärnan Joel Broberg fick fastställa slutresultatet till 16-2 i den 91:a matchminuten.

– Vi går ut med mycket energi och är ganska sugna och bestämda i första halvlek och rinner ifrån rejält. Jag tycker Norge lyfter sig i andra halvlek, men överlag tycker jag att vi gör en bra insats, säger tvåmålsskytten Martin Landström.

– Det är otroligt kul att det spelas VM igen och speciellt här med såhär fina förutsättningar. Det är bara att njuta och försöka visa upp en så bra produkt som möjligt. Vi är väldigt glada över att det spelas.

Härnäst för svensk del väntar match mot USA under onsdagen. Ett USA som fick en tuff start på sin VM-turnering då de tidigare under tisdagen föll med hela 0-14 mot ett starkt Finland.

– Det kommer nog se ut ungefär likadant som idag. Vi kommer ändå behöva göra bra grejer för att göra mål. Vi behöver, på samma sätt som idag, gå in med ett mindset att vi ska göra de saker vi har bestämt och hålla oss till att vara ödmjuka och generösa. Det blir lite klyschor, men det är ack så viktigt i sådana här matcher där vi vet att vi är lite bättre. Vi får spela ihop oss, garva lite och göra lite mål. Det ger mycket energi, men vi ska göra det på ett bra sätt, säger Landström.

Matchfakta: Norge – Sverige 2-15
Mål: 0-1 4′ Erik Pettersson (Joel Broberg), 0-2 9′ Dennis Henriksen (Christoffer Fagerström), 0-3 11′ Martin Landström (Dennis Henriksen), 0-4 14′ Martin Karlsson (Erik Pettersson), 0-5 24′ Oscar Vikblad (Erik Pettersson), 0-6 28′ Oscar Vikblad (Christoffer Edlund), 0-7 37′ Martin Landström (Erik Pettersson), 0-8 42′ Albin Airisniemi, 0-9 44′ Oscar Vikblad (Christoffer Fagerström), 0-10 45+1′ Oscar Vikblad (Joel Broberg), 0-11 50′ Christoffer Edlund (Joel Broberg), 0-12 61′ Christoffer Edlund (Viktor Spångberg), 0-13 70′ Christoffer Edlund (straff), 0-14 74′ Martin Karlsson (Viktor Spångberg), 1-14 76′ Nikolai Rustad Jensen (Fritiof Hagberg), 1-15 78′ Oscar Vikblad, 2-15 79′ Fredrik Nordby (Tobias Mofjell), 2-16 90+1′ Joel Broberg (Dennis Henriksen)
Hörnor: NOR: 2 (0) SWE: 11 (0)
Utvisningar: NOR 3×10 min SWE: 2×10 min 1×5 min

Finland lekte med USA

Finland inledde mot USA. Det var nivåskillnad mellan lagen.  Finland tog till slut en enkel 14-0 (4-0) seger.

– Vi gjorde det som var överenskommet, vilket är att fokusera på vårt eget spel i hela 90 minuter. Resultatet blev som det blev, men det viktigaste var en vinst, säger Finlands förbundskapten Ari Holopainen.

– Nu till vila och förberedelser inför morgondagens match.

Finlands första fullträff i VM-turneringen gjordes av Tero Liimatainen efter 12 minuters spel. Före paus lyckades ändå Kalle Lempinen, Riku Hämäläinen och Jimi Heinonen öka på den finska ledningen.

Matchen avgjordes i början av den andra halvleken, då Finland redan tog en 10-0-ledning på tio minuter. Den sista halvtimmen var mer eller mindre inte en match.

Casper Hänninen och Topi Saukkonen gjorde karriärens första landslagsmål mot USA i den finska tröjan. Tvåmålsskyttar i matchen var Teemu Määttä, Jimi Heinonen och Emil Fedorov.