VM: Sverige besegrade Finland – Finskorna ser dubblerandet som positivt ”Passar vår situation bra”

Sverige besegrade Finland med klara 6-0.  Finland hade dock en match spelad redan tidigare under dagen. En tuff kamp mot USA som slutade oavgjort 1-1.

– Sverige var klart bättre, det går inte att förneka. Men jag är väldigt nöjd och nöjd med vår prestation i andra halvlek, säger Finlands förbundskapten Tomi Gröhn.

Sverige fick en drömstart på matchen när Linnea Karlsson kunde glida in bollen i det finska nätet efter bara 18 sekunder. Efter en kvart ledde Sverige redan med 3-0 och gick in i halvtid med 4-0.

– Vi visste vad som väntade, men jag tror att våra unga spelare blev förvånade över svenskarnas snabbhet. I pausen bestämdes det att vi måste våga spela och inte bara skjuta bort bollen om vi ville utvecklas som spelare och som lag. Det här var mer än väl genomfört av teamet, säger Gröhn.

En av världens bästa kvinnliga bandyspelare, Tilda Ström, visade sin skicklighet i första halvlek genom att slå bollen rakt upp ur luften förbi Linda Rintala i det finska målet. I andra halvlek fick dock Rintala sin revansch när han blockerade Ströms målskytte med en suverän foträddning.

– Jag tycker vi gör en stabil insats. Jag såg inte matchen igår (5-0-segern mot USA), men jag förstod att det var lite nerver då, men att det ändå var en bra match och jag tycker att vi gör en bra match idag också. Så vi rullar på, säger Gabriella Aronsson som blev målskytt i sin VM-debut.
Garbriella Aronsson fick hoppa in som reserv sedan Moa Friman lämnar pågående VM-turnering på grund av en skada.
-Moa har fått känning efter en smäll mot huvudet som hon fick under slutspelet. Vi har av respekt för spelaren och spelarens hälsa och har därför tagit beslut att hon vilar från spel resterande del av turneringen, säger förbundskapten Olle Wiberg.

Inget gnäll från Finland om två matcher samma dag – ”Passar vår situation bra”

Även turneringens andra match mellan Finland och USA slutade oavgjort 1-1 i VM-turneringen.   Det såg länge ut som dagens kamp i gruppspelet skulle sluta i en mållös oavgjort, men USA:s Corinne Henning gav USA ledning efter 45 minuters spel.

Det var bara några sekunder kvar av matchen när Finland tilldömdes en straff efter en hands från en USA-spelare. Lagkaptenen Petra Verhelä tog ett skott och utjämnade matchen till 1-1.

– I dag var en tuff dag och en mycket mer fysisk kamp. Spelmässigt har vi kanske inte riktigt nått upp till gårdagens nivå, och stundtals var matchen lite förvirrande, men överlag var det en bra match, säger huvudtränaren Tomi Gröhn.

Tränaren kommenterade också turneringens spelsystem, där grupp A-länder möter varandra två gånger i den preliminära omgången.

– Det är ett fint system som i alla fall passar vår situation bra. Vi får spela pressfria matcher och träna lagarbete inför helgens medaljrace.

 

Matchfakta: Sverige – Finland 5-0

Mål: 1-0 1′ Linnea Larsson, 2-0 12′ Tilda Ström (Mathilda Eklund), 3-0 16′ Ida Friman (Viktoria Karlsson), 4-0 25′ Sanna Gustafsson (Viktoria Karlsson), 5-0 36′ Ida Friman, 6-0 52′ Gabriella Aronsson

Hörnor: SWE: 11 (0) FIN: 3 (0)

Utvisningar: SWE: – FIN: 3×6 min

Finlanda – USA 1-1

Mål, Fin: Petra Verhelä USA: Corinne Henning

B-Gruppen
Nederländerna – Ukraina 5-1 >>
Schwweix – Ukraina 1-0 >>

Läs också