VM: Sverige tappade poäng mot Finland

Martin Johansson Foto Gert Holmér

Det svenska herrlandslaget är klara för VM-final på hemmaplan i Åby/Växjö. Detta efter att ha spelat 2-2 i fredagens gruppspelsmatch mot Finland.

Efter två inledande storsegrar mot Norge och USA väntade tuffare motstånd för det svenska herrlandslaget under fredagskvällen då Finland stod på andra sidan i VM-gruppspelet, och det var nära att grannarna i öst straffade de blågula.

Jimi Heinonen blev tvåmålsskytt för Finland i generalrepet inför söndagens VM-final. Det var dock Sverige genom lagkapten Martin Karlsson som gav Sverige ledningen i matchen. Det var också Sverige som avslutade målgörandet i matchen när Martin Johanssons kvitterade till 2-2. Kvitteringen kom på en vänsterhörna efter knappa timmens spel och fler mål än så blev det inte i matchen. Ett oavgjort resultat som innebär att de båda länderna kommer att mötas i söndagens VM-final.

– Det var en riktigt skön träff. Det var det, säger en leende Martin Johansson efter matchen och konstaterar även att han är tämligen nöjd med lagets insats trots tappad poäng.

– Det är en väldigt tight historia. Det var målsnålt, tufft och tätt. Det var första matchen där det gällde lite och vi fick ordentligt motstånd, så nu vet vi vilken nivå vi måste ligga på.

Med tanke på den kamp om VM-pokalen som väntar på söndag så menar Johansson att han och hans lagkompisar inte heller spelade ut hela registret under fredagskvällen. Några ess finns allt kvar i rockärmarna.

– Vi har många nivåer till, känns det som. Vi ska gå hem och titta på den här matchen och fila på någonting som blir väldigt, väldigt bra på söndag, säger 35-åringen som nu har hunnit med 50 spelade A-landskamper. Något som han är den 64:e svenske herrspelaren genom tiderna att uppnå.

– Det är väldigt skoj! Jag känner mig väldigt stolt varje gång jag drar på mig landslagströjan. Väldigt stolt är jag, säger han med ett leende.

Leenden var det även i det finska lägret som är optimistiska inför söndagens final.

– Bra känslor efter matchen. Vi hade lite problem med att få igång vårt eget spel i första halvlek, men andra halvlek såg redan mycket bättre ut, säger huvudtränare Ari Holopainen.

Finland lyckades försvara sig mot det svenska anfallen som ofta resulterade i hörnor som till slut gav resultat.

Från finskt håll ville man bli tilldelad även en tredje straff några minuter före slutet, men huvuddomaren Mats Eriksson märkte inte av situationen.

– Jag tror inte att Sverige kan förändra sitt eget spel särskilt mycket, men vi kan fixa några småsaker så att vi på söndag kan ge hundra procent på söndag, vilket förhoppningsvis också räcker för en vinst, sade Ari Holopainen via förbundets hemsida

Matchfakta: Sverige – Finland 2-2
Mål: 1-0 3′ Martin Karlsson, 1-1 19′ Jimi Heinonen (straff), 1-2 52′ Jimi Heinonen (straff), 2-2 59′ Martin Johansson (Erik Säfström, hörna)
Hörnor: SWE: 12 (1) FIN: 4 (0)
Utvisningar: SWE: 2×10 min FIN: –
Publik: 1 009 personer, Eriksson Arena, Åby

 

Norge besegrade Kazakstan

Det blev klar seger med 6-1 mot Kazakstan på fredagen. Petter Yngve Löining tremålsskytt i matchen med två spelmål och ett hörnmål.
Norge avslutar gruppspelet på lördag med match mot USA och allt tyder på en bronsmatch mot Kazakstan på lördag.

Kazakstan – Norge 1-6
Mål, Kaz: Denis Maximenko
Norge: Petter Yngve Löining 3, Fritiof Hagberg, Markus Fremstad, Tobias Tinius Mofjell
Utv, Kaz: 4×10
Straffar: 0-0
Hörnor: 7-8 Hörnmål: 0-1

Läs också