Elitserien: AIK och Skatteverket är på ”kollisionskurs”

Skatteverket fortsätter  att jaga AIK enligt SVT Sport som skriver att parterna är på ”kollisionskurs”. Skatteverkets utredning av AIK Bandy har lett fram till ett krav på minst 800 000 kronor.

AIK ställer sig oförstående till de uppgifterna.
– Det har varit mycket rök utan eld, säger AIK:s starke man Marco Engborg till SVT Sport.


– Hade det varit klockrent så hade vi ju beviljat elitlicens men AIK är ju under granskning. Jag ska ha ett personligt möte med Marco Engborg i januari innan materialet lämnas så att det inte blir något missförstånd, säger licensnämndens ordförande Göran Ersmarker  till SVT Sport.

Skatteverket har under året granskat AIK Bandy och dess upplägg för att betala ut löner. AIK-spelarna fick sina pengar från aktiebolaget Svartgul Bandy medan Skatteverket upptäckt att de utbetalats från AIK Bandy. AIK Bandy hade betalat in pengar via Svartgul Bandy, drygt 800 000 kronor. Skatteverket har återbetalat beloppet och anser att pengarna ska betalas  från AIK Bandy för att redovisningen ska bli korrekt.
– De 800 000 som han (Marco Engborg) pratar om, all skatt har inte förfallit då. Han har väl en skuld i föreningen (AIK Bandy) på ungefär lika mycket, som ska betalas. Det ska göras i december. Det är väl i dagarna, säger Skatteverkets Ingemar Andreasson och understryker:
– Att AIK bandy skulle ”tjänat” 800 000 kronor på vår granskning är fel. Skatten i föreningen blir inte mindre än vad de redovisat i Svartgul Bandy, säger Andreasson.

Men Engborg har en helt annan syn på förloppet och anser att de 800 000 är något som betalats tillbaka av Skatteverket och att AIK Bandy gått plus på granskningen.

Vad jag förstod från Skatteverket var den summan på 800 000 som betalats tillbaka ungefär vad som skulle betalas in igen?
– Det stämmer inte. Vi fick en utbetalning i veckan på 816 000 kronor, det kan ju inte vara samma summa, säger Engborg.
Föreningen har alltså inga krav på sig?
– Nej, det har varit mycket rök utan eld. De har väl sina regler och det får man respektera. Hade vi vetat det hade vi bara flyttat pengarna utbetalat från en part till en annan, säger Engborg och hävdar att den röriga härvan kring bolagen och pengarna rör sig om att AIK inte förstått regelverket men att det nu är utrett.

Enligt SVT Sport misstänker AIK för att driva ett aktiebolag ett år för att sedan sätta det i konkurs utan att betala skatter och arbetsavgifter.
Engborg sitter som styrelseordförande i både AIK Bandy och Svartgul Bandy som under året har bytt namn till RT Sponsorförsäljning. Svartgul bandy blev av med sin F-skattsedel i våras. Bolaget företräds av två slovakiska medborgare som jobbar i Fortaxa Security. Det bolaget äger Marco Engborg.

Under 2018 gick bolaget Snöbollseffekten 1718 i konkurs med skatteskulder på drygt 800 000 kronor.
Andreasson på Skatteverket bekräftar att orsaken till att Svartgul Bandy blev av med F-skattsedeln beror på att man misstänkte att en ny konkurs. Denna gång för Svartgul Bandy.

Andreasson förklarar för SVT att det finns välgrundade misstankar om ny konkurs: – Redan i mars 2019 så lämnade alla personer i Svartgul Bandy som hade med AIK Bandy att göra styrelsen. Det bolaget hade ingen styrelse i april och maj. Sedan kom det då in andra personer som inte alls har med AIK Bandy att göra. Sedan namnändrades bolaget till RT Sponsorförsäljning.

Svenska bandyförbundets licensnämnd som inte beviljat någon elitlicens för AIK herrar följer ärendet. Marco Engborg hävdar att elitlicensen inte är i fara men enligt SVT håller inte licensnämnden med.
– Hade det varit klockrent så hade vi ju beviljat elitlicens men AIK är ju under granskning. Jag ska ha ett personligt möte med Marco Engborg i januari innan materialet lämnas så att det inte blir något missförstånd, säger licensnämndens ordförande Göran Ersmarker  till SVT Sport.

SVT Sport tidigare reportage: AIK Bandy utreds av Skatteverket

Läs också