Arena: Rättvik bygger för Elitserien

Rättvik Arena Arenaskiss: Gatun Arkitekter

Rättvik Arena investerar drygt 100 MSEK i utbyggnad av IFK Rättviks hemmaarena. Bygget som planeras vara klart sommaren 2021 ska möjliggöra elitseriesatsning för IFK Rättvik. Spelarna får bland annat nya, rymliga omklädningsrum och ett toppmodernt gym precis intill isen med utrymme för kvalificerad fysträning. De nya faciliteterna i arenan skapar utvecklingsmöjligheter för sporten inom alla åldrar och nivåer, både på dam- och herrsidan.

Med ett generellt växande intresse för bandy i Rättvik växer också möjligheter och framgång. Det finns en tydlig positiv utveckling både inom lagen och individuellt hos spelarna. På herrsidan står man just nu inför ett spännande avgörande om kval till elitserien, efter en rekordsäsong i allsvenskan. Laget står därmed inför möjligheter som för bara ett par säsonger sedan var utom räckhåll.

Framgång föder framgång lyder ordspråket, men framgång ställer också krav. För en fortsatt positiv utveckling inom sporten ställs högre krav på miljö och träningsmöjligheter, något som den nya arenan väntas bidra med. Omklädningsrummen som idag står och förfaller, byts äntligen ut för att skapa allmän hygientrivsel för de aktiva. Något som kan anses borde vara en basal förutsättning i en så aktiv förening, men som inte varit möjlig förrän nu.

-Ur föreningssynpunkt är det fantastiskt med nya faciliteter på området. Barn och ungdomar i Rättvik ska ha bra förutsättningar för att hålla på med idrott. Jag tror att detta kommer att uppmuntra fler idrottande ungdomar samtidigt som det skapar möjligheter att anordna cuper, träningsläger och andra evenemang, säger Mattias Stenis, IFK Rättvik bandyförening.

Spel på högre nivåer ställer högre krav på fysiken hos spelarna. Dessa krav väntas gymaktören Koppjärks nya lokaler i arenan möta upp när de flyttar in redan vid årsskiftet. Gymlokalerna blir toppmoderna och ger utrymme för kvalificerad kompletterande fysträning för spelarna, precis i anslutning till isen.

-Det nya gymmet väntas skapa bra möjligheter för oss som spelare. Fysträningen som komplement blir allt viktigare ju högre upp vi klättrar och det här ger möjligheter för oss att ta nästa kliv. Jag tror också det skapar trivsel och stämning i laget att ha allt tillgängligt under samma tak, säger Arvid Kihlström, spelare i IFK Rättvik Herr.

Läs också