Spelarnytt: Ryss återvänder till moderklubben

Ryssen med Bajen som moderklubb vänder hem till Söder. 25-årige Klimenty Tarasenko har skrivit på för Hammarby Bandy efter fyra år och över 100 matcher i ryska ligan, skriver klubben på sin hemsida.

–Jag har alltid haft Bajen i blodet, säger Klim och lägger direkt nivån för vad som är en lika underskattad som häftig värvning för Hammarby Bandy. För Klimenty, kallad Klim, är trots sin ryska uppväxt en Bajenprodukt.
–Mina första kliv tog jag på Zinken. Jag började på bandyskolan på fredagar. I St Petersburg där jag bodde finns ingen bandytradition så jag pendlade mellan St Petersburg och Stockholm för att vara med i Hammarbys bandyskola. Veckodagarna var jag i Ryssland, sedan på helgen bodde jag i Tumba och spelade bandy på Zinken.

–Jag minns första gången jag var på Zinken. Här spelar Hammarby, här spelar Jonas Claesson, tänkte jag. Sen hade jag nummer sex i flera år för att Claesson hade det, även om jag själv är mittfältare.

–Man kan väl säga att jag och Kasper var ledande spelare i laget. Vi vann i stort sett alla turneringar vi var med i, vi ansågs som det bästa laget i Sverige och vann Mini World cup bland annat, säger Klim.

Bandykarriären gick sedan vidare, som så ofta för Stockholmskillar, till landens bandygymnasium där bandyhall fanns att tillgå. För Klims del blev det Edsbyn, där han också gjorde två säsonger i Edsbyns a-lag. Sedan gick flytten till ryska Neftyanik.
–Neftyanik hade börjat satsa, men jag fick inget fäste och tog ett erbjudande från Kuzbass Kemorovo. Där spelade jag fyra säsonger. Givetvis gav det nyttiga erfarenheter, att få leva helt på egen hand. Jag har ju växt upp i Sverige och fått svensk mentalitet så det var svårt att ställa om i början. Men sen kom jag in i laget och utvecklades för varje år.

Vad är det för skillnad på mentalitet mellan Sverige och Ryssland?
–I Sverige, om man misslyckas, så blir det lite “Bra jobbat, det löser sig och blir bättre nästa gång”… i Ryssland är det tvärtom. Det är tuffare, men då blir man ju starkare som person. Det finns ju många som inte mår bra av det men klarar man att vända på det så blir man ju starkare, säger Klim som har VM-Guld på meritlistan. P-19 VM-guld med Ryssland, VM-silver i både P-15 och P-17.

–Klim är en perfekt representant för hur vi vill att en Bajenspelare ska vara. Han är en krigare, en riktig bajare och han har en bra bandyålder. Klim är en egen produkt, sådana har vi inte haft så många av genom åren, så det är riktigt kul, säger Viktor Karlsson från Hammarby Bandys sportkontor.

Läs också