Elitserien: Tuff återkomst för nykomlingen – Intäkterna riskerar krympa med 30%

IK Tellus Martin Krigh Foto: Fotograf: Kenta Jönsson

Telluskaptenens Martin Krigh avstår lön i krisen och fler har valt att följa efter. – Det här laget bryr sig om och gör allt för varandra, säger kaptenen till Sportbladet.
Bandyworld konstaterar att Tellus tappade halva omsättningen i fjol som allsvenskar. Det lär bli tufft att nå tillbaka till omsättningsnivån som man hade senast i elitserien som en följd av pandemin. Publikintäkterna svarade då för 30 procent av de totala intäkterna. Nu riskerar man att bli utan publikintäkter och välfyllda läktare mot AIK och Hammarby.

IK Tellus inför säsongen 2020/2021

Tellus har det tufft inför premiären. Flera spelare skadade och avstängda. Förutom Martin Krigh som är skadad är det inte bara skador som ställer till det. Aksel Örn Ekblom, Hampus Krantz är avstängd ytterligare två matcher från allsvenskan i fjol. Även från Nässjö nyförvärvade Alexander Heinhagen hade med sig avstängning i bagaget från säsongen i fjol.

Tellus är den minsta klubben i elitserien ekonomiskt. I fjol omsatte man 1,2 MSEK i allsvenskan. Det var hälften av vad man omsatte när man var i elitserien 2018/2019. I fjol var lönekostnaderna i samma nivå som man hade i elitserien säsongen före. Till och med lite högre. Tellus drabbades även av uteblivna segerpremier från några sponsorer. Detta som en effekt av Covid vilket Tellus har kommenterat som att man har full förståelse för med tanke på hur världen ser ut i omvärlden.

– För min del var det självklart att bidra. Det kanske beror på att jag inte ser bandyn som ett jobb, det är mer en blandning av yrke och hobby. Som det ser ut nu är jag bara glad att jag kan spela bandy, säger han till Sportbladet. Lucas Blom, Marcus Magnusson, Johan Hannegård och Filip Skoglund gör det samma.

– Det är fantastiskt att se flera följa efter. Det hade jag inte trott och det var inte därför jag gjorde det. Även om jag vet att det här laget bryr sig om och gör allt för varandra, säger Krigh. Jag tycker verkligen det speglar Tellus. De som har möjligheten att hjälpa gör det. Effekten blir att klubben får en starkare ekonomi så de som faktiskt behöver kan fortsätta att fokusera på bandyn.

Läs också