Covid-19: Nya tuffare restriktioner – Frågan är nu kan elitbandyns spela vidare?

Smittspridningen av Covid-19 har successivt fortsatt att stiga i Europa och Sverige. Trots det höjde regeringen antalet personer som kunde mötas vid allmänna sammankomster. Nu är läget så allvarligt att regeringen och folkhälsomyndigheten kantrar och begränsar från 300 till max 8 personer vid allmänna sammankomster.

Frågan är om elitmatcher nu kan spelas?
Vid den gemensamma presskonferensen mellan Folkhälsomyndigheten och Regeringen fick Johan Carlsson, Folkhälsomyndigheten, ta svaret:
– Vi kommer att få det på remiss under dom här dagarna.
Och ska se över den balansen som vi måste hitta mellan tävling, träning.
Hur man ska bedöma det här.
Det är också en fråga för hur polismyndigheten bedömer om de här frågorna vad som är allmän sammankomst.
Vi har ju haft uppe den här diskussionen förut.
När vi sänker så får vi ta upp den på nytt.
Vi har ju några dagar på oss och hoppas kunna skapa tydlighet i det här.

Andra besked från kulturminister Amanda Lind, enligt Sportbladet.
Får elitidrotten fortsätta sin verksamhet? Helt rätt, det omfattas inte av nya lagen eftersom det är en arbetsplats och inte en allmän sammankomst eller offentlig tillställning, säger Amanda till Sportbladet.

Vad händer med publiken? Gäller maxtaket på 300 fortfarande eller införs ett totalt publikstopp?
– Undantaget om 300 för sittande publik är kvar, men regionerna får precis som nu sänka gränsen. Vilket ju nästan alla regioner gjort på grund av den ökande smittspridningen.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson tolkar dagens nya restriktioner annorlunda:

– I princip innebär det att det blir publikfritt. För åtta eller noll personer gör ju ingen skillnad. Vi har en epidemi och det har dött över 6 000 människor. Då är det klart att idrotten är i den situationen att vi inte kan stå över detta. Då tycker jag att detta är bara att tugga i sig. Görs den här bedömningen så görs den här bedömningen och det har vi att förhålla oss till, säger han till TT enligt Sportbladet.

Läs också