Villa Lidköping Svenska Mästare

Villa Lidköping tog sitt andra SM-Guld genom tiderna på herrsidan och följde upp damernas bedrift en vecka tidigare. Herrfinalen blev en dramatisk drabbning.

Joel Broberg och Martin Karlsson var två av lagets främsta spelare i segermatchen. AIK tappade boll på egen boll. AIKs Johan Esplund snappade upp AIK-kollegans tappade men den ständigt hårt defensivt jobbande Joel Broberg snodde åt sig bollen av sin forne kollega och gav villa ledningen i SM-finalen som skulle blev en riktigt underhållande och dramatisk match.

Joel Broberg gav även Villa ledningen i andra halvlek när han jobbade upp en långboll från Johan Löfstedt. Joel tog sig starkt in straffområdet och med nöd och näppe lyckades lägga bollen bakåt till en framrusande Christoffer Edlund som fick klubbspetsen på bollen och in i mål till 3-2.

Villa Lidköping hade ett starkt grepp av SM-finalen då laget gjorde två mål inom loppet av en och en halv minut i början av andra halvlek och gick från 2-2 till en 4-2 ledning. AIK kom tillbaka. Tunga utvisningar av planens gigant Joel Broberg och försvaren Martin Andreasson så var Villa rejält pressade och såg trötta ut. Förutom det numerära underläget, högt tempo i matchen så verkade sviterna av Covid-19 som drabbade Villa för lite drygt en vecka sedan göra sig gällande.

AIK kom tillbaks och både reducerade och kvitterade genom den förre Villaspelaren Daniel Andersson som gjorde 4-4 med kvarten kvar. Daniel Andersson var även inblandad i kvitteringsmålet 2-2 då Johan Esplund drog upp ett anfall där Daniel Andersson spelade fram Tobias Nyberg som gjorde mål. Samtliga tre spelare som spelat större delen av sin bandykarriär i Villa eller Lidköping.

Johan Esplund och Tobias Nyberg var tillsammans med målvaktsgiganten Andreas Bergwall AIKs främste spelare. När Johan Esplund blev utvisad i slutet av ordinarietid återtog Villa kommandot i matchen.

På tilläggstid dömde domarna först straff när Tim Persson gjordes ner i straffområdet. Domarna ändrade sig efter en tids övervägande vilket gjorde att SM-finalen gick till förlängning 2×10 där en guldlagets bästa spelare i finalen lagkaptenen Martin Karlsson blev stor guldhjälte med sitt mål som stängde matchen. Målet kom när sex minuter återstod av förlängningen.

Villa lyckades ta sig igenom en skadefylld säsong på spelare som Felix Pherson, Christoffer Edlund och Johan Löfstedt. Dessutom tagit sig igenom Covid-19 en vecka före finalen. Det imponerar med seger i Svenska Cupen, elitserieseger och finalguld.

– Vissa stunder känner jag absolut att vi är det bättre laget, men vi har en period efter att vi gör 4-2 där vi lämnar över initiativet till AIK fullständigt. De är jättemycket bättre än oss i 20 minuter och går rättvist upp till 4-4, säger Villa-kaptenen Martin Karlsson till Svensk Bandy.

– Det är sudden death och det är chanser åt båda håll. Ena stunden känns det hopplöst och de är jättenära att göra mål och sedan missar vi ett jätteläge. Det svänger åt båda håll och tillslut lyckas vi avgöra. Det var lite flyt för oss idag, men jag tycker att det var välförtjänt, säger Karlsson, som nu varit med och vunnit moderklubbens båda SM-guld på herrsidan.

– Det är grymt. Tredje raka finalen och andra SM-guldet. Jag stod på läktaren när jag var liten och kollade på varje Villa-match och då hoppades man bara att de skulle hänga kvar, i stort sett. Sedan kom vi in i arenan och kände att guldet närmade sig. Det var sjukt kul att få vara med och ta det första guldet, men nu försöker vi bygga någon form av storhetstid. Nu har vi två guld på tre år och jag ser ingen anledning till att vi ska bli sämre kommande år. Vi ska vara bra i många år framöver.

Omdiskuterade situationer

– AIKs Erik Pettersson i duell med Martin Johansson – många anser att han rivs ner och missar läget. Samtidigt så kan man göra bedömningen att Erik Pettersson fick göra avslutet och Jesper Thimfors fick upp sitt vänsterben och räddade bollen.
– Petter Björling fick en djupledspassning av Martin Karlsson när AIK försvaret försökte ställa Petter offside. Men ryske försvararen Kim släpade efter och upphävde offsiden. Sebastian åkte tidigt och lyfte armarna och hävdade offside vilket möjligen lurade sina medspelare. Petter Björling återgav Villa ledningen i matchen till 2-1. Martin Karlsson stod för passningen.
– Återigen fick Petter Björling en djupledsboll och AIK bedömdes misslycka att ställa Petter Björling i offside. Petter gjorde inget misstag utan ökade på Villas ledning till 4-2. Erik Säfström spelade fram bollen.
-Tim Persson fixade en straff för Villa, trodde alla men efter diskussion ändrade sig domaren och Linus Pettersson med sladdande skridsko träffade bollen först. Villa blev av med straffen och fick inte heller den hörna som torde blivit resultatet av brytningen.

Villa Lidköping – AIK 5-4 (2-2)
03:21 1-0 Joel Broberg
05:59 1-1 Sebastian Ytterell Assist: Alan Dzhusoev
14:49 Tilläggstid: 0,5 min
22:29 2-1 Petter Björling Assist: Martin Karlsson
44:16 Tilläggstid: 0,5 min
45:25 2-2 Tobias Nyberg Assist: Daniel Andersson
46:03 Första halvlek slutar
45:00 Andra halvlek startar
50:40 Tilläggstid: 0,5 min
53:11 3-2 Christoffer Edlund Assist: Joel Broberg
54:22 Tilläggstid: 1 min
54:44 4-2 Petter Björling Assist: Erik Säfström
64:06 4-3 Erik Pettersson Assist: Alan Dzhusoev
70:00 Utv (Våldsamt slag) 10 min Joel Broberg
73:59 Utv (Slag på skridskon) 10 min Martin Andreasson
74:08 4-4 Daniel Andersson Assist: Erik Pettersson
76:09 Timeout Villa Lidköping BK
77:48 Tilläggstid: 1,5 min
83:45 Tilläggstid: 0,5 min
88:34 Tilläggstid: 1 min
89:24 Utv (Fasthållning) 10 min Johan Esplund
99:00 Förlängning 2×10
02:46 Tilläggstid: 0,5 min
02:47 Utv (Slag på skridskon) 10m Ilari Moisala
04:59 Utv (Slag på skridskon) 10m Martin Andreasson
08:05 Tilläggstid: 0,5 min
08:06 Utv (Fasthållning) 10m Alexandr Kim
16:24 Tilläggstid: 3 min
17:47 5-4 Martin Karlsson

Läs också