VM: Herrarnas landslagstrupp uttagen!

Foto: Romus Ramström/Erik Jonsson

Den preliminära truppen inför herrarnas VM i bandy i Irkutsk är nu uttagen. Förbundskapten Michael Carlsson har, tillsammans med den nye assisterande förbundskaptenen Johan Sixtensson, tagit ut laget som innehåller flera landslagsdebutanter till mästerskapet som spelas i Ryssland den 11 – 17 oktober 2021. Per Hellmyrs, Johan Esplund och David Pizzoni Elfving finns inte med i truppen. Däremot är Joakim Svensk, Felix Pherson och Andreas Bergwall tillbaka i landslagstruppen.

VM skulle ha avgjorts i mars 2020 men på grund av pandemin blev mästerskapet flyttat till oktober i år. När truppen till VM i Irkutsk nu är klar står det klart att flera landslagsdebutanter får en chans att visa vad de går för.

– Vi har valt ut 25 bandyspelare som vi tror kan bygga varandra som lag och lyfta varandra i ett mästerskap, samtidigt som var och en gör sin individuella roll för ett vägvinnande spel, säger förbundskapten Michael Carlsson.

Det har gått ett och ett halvt år sedan truppen samlades senast och enligt Michael Carlsson har han och de andra i ledarstaben fått börja om på nytt i jakten på Sveriges bästa spelare. Tidsrymden har dock tydliggjort att flera av de spelare som var aktuella för ett och ett halvt år sedan har tagit enorma kliv i sin utveckling mot den absoluta eliten.

– Att spela på den här nivån kräver att man är bra både offensivt och defensivt och att man orkar spela i ett högt tempo, vilket också är det som kännetecknar landskamperna mot Ryssland och Finland som är på en väldigt hög nivå, fortsätter Michael Carlsson.

Alla spelare i den uttagna truppen har spetsegenskaper på ett eller annat sätt. Michael Carlsson ser dock med extra intresse på 22-årige Joel Brobergs utveckling som pekat starkt uppåt under den gånga säsongen. Broberg spelar till vardags i Villa Lidköping BK.

Åtta spelare i truppen spelar för Villa Lidköping. Jesper Thimfors, Martin Johansson, Ludvig Johansson, Felix Pherson, Erik Säfström, Joel Broberg, Martin Karlsson och Christofer Edlund återfinns i truppen.

Flera VM-debutanter

I truppen som nu presenteras finns flera VM-debutanter. Förbundskapten Michael Carlsson betonar vikten av en bred trupp vilket även bidrar till en stabil grund för debutanterna att hitta in i laget.

– Energin som kommer av att vi får in nya spelare som gör sin roll fullt ut på ett väldigt bra sätt tillsammans med de med mer landslagserfarenhet känns spännande. Är man bra ska man vara med i landslaget, säger Michael Carlsson.

Ryssland är regerande mästare efter seger mot Sverige i VM-finalen i Vänersborg 2019.

Truppen:

Adam Giljam, Jenisej

Albin Airisniemi, Sandvikens AIK

Andreas Bergwall, AIK – Målvakt

Christoffer Edlund, Villa Lidköping BK

Christoffer Fagerström, Bajkal Energija

Daniel Berlin, Sandvikens AIK

Erik Pettersson, AIK

Erik Säfström, Villa Lidköpings BK

Felix Phersson, Villa Lidköping BK

Hannes Edlund, Sandvikens AIK

Henrik Kjellsson, Västerås SK – Målvakt

Jesper Thimfors, Villa Lidköpings BK – Målvakt

Joakim Andersson, Vetlanda BK

Joakim Svensk, Edsbyns IF

Joel Broberg, Villa Lidköpings AIK

Linus Pettersson, AIK

Ludvig Johansson, Villa Lidköping BK

Martin Karlsson, Villa Lidköping BK

Martin Landström, Västerås SK

Martin Johansson, Villa Lidköping BK

Oskar Vikblad, Edsbyns IF

Pontus Vilén, Västerås SK

Robin Öhrlund, AIK

Simon Jansson, Kuzbass

Tobias Nyberg, AIK

Läs också