Elitserien: Villas sportsliga rekordår med fortsatt ekonomi i balans

Villa Lidköping BKs senaste säsong ser klubbens som den allra bästa i föreningens 87-åriga historia vad gäller de sportsliga framgångarna på Elitnivå, Sju möjliga titlar fanns på spel och det blev sju segrar. Ekonomin är fortsatt i balans tack vare föreningens supportrar och partners genom bland annat Blå Hjärtat, Lockörns Idrottsplatsförening samt statliga och kommunala bidrag.
-Vi får vara oerhört nöjda och tacksamma för hur året har kunnat genomföras både sportsligt och ekonomiskt, sammanfattar ordförande Rogher Selmosson via klubbens hemsida.

Villa Lidköping BK består förutom av föreningen också två helägda dotterbolag, Villa Lidköping Restaurang AB och det under år 2018 bildade Villa Lidköping Event AB. Föreningen och de båda bolagens uppdrag är att stödja och utveckla den sportsliga verksamheten. Tyvärr kunde inte Fritidsmässan genomföras som planerat i april innevarande år på grund av Covid-19 men återkommer 2022.

Verksamhetsåret 2020/2021 får annars sammanfattas som ett mycket annorlunda år. Det har varit publikfria matcher hela säsongen för Elitlagen och ungdomarna har inte haft möjlighet till träning i full utsträckning och inga seriespel har kunnat genomföras.

Trots dessa annorlunda förhållanden så blev säsongen den hittills bästa sportsligt för föreningen. Damerna vann såväl svenska cupen som serien och det historiska SM-guldet, dessutom helt obesegrade genom hela säsongen! Juniorerna hann spela en turnering, Svenska Cupen, som de vann. Sedan fick de avbryta sin säsong. Herrarna vann också Svenska Cupen samt serien och avslutade med att bärga klubbens andra herr SM-guld – Sammanlagt sju segrar av sju möjliga.

-En makalös framgång för föreningen, ledarna och spelarna att lyckas med detta, summerar Rogher Selmosson.

Föreningens resultat skrivs till ett positivt resultat om 218 558 kr. Ekonomiskt såg det länge dystert ut när vi inte kunde ha publik på matcherna och därmed riskerade att missa stora intäkter, skriver klubben. Den insats som vår trogna publik och samarbetspartners gjorde genom att stötta föreningen på olika sätt i det s.k. Blå hjärtat hjälpte till ordentligt för att ändå skapa intäkter.

Stöd från staten och kommunen för publikfrånvaro, korttidspermitteringar och hyressänkningar har också gett kompensation för tappade intäkter. Det bidrag som Lockörns Idrottsplatsförening gav till Villa Lidköping BK är en annan stor och bidragande gåva till årets resultat.

Sammantaget har detta gjort att föreningen lyckats klara en ekonomi i balans för 2020/2021.

Villa Lidköping Restaurang AB;
Denna verksamhet har på grund av Covid-19 haft det betydligt svårare.

Färre besök i restaurang, inga stora evenemang och färre på logeplan och tredje våning på matcherna har bidraget till ett tufft år såväl för drift som ekonomiskt.

Statens bidrag i form av korttidspermitteringsstöd och omställningsstöd har hjälpt upp till viss del.

Årets resultat;
Resultatet för verksamhetsåret innebär ett negativt resultat på -33 943 kronor för Villa Lidköping som koncern. Det positiva detta i övrigt tuffa ekonomiska år är att föreningen Villa Lidköping BK:s resultat skrivs till 218 558.

Det innebär att moderföreningen nu har ett eget kapital på drygt 2,3 miljoner kronor.
Ordföranden sammanfattar:
– Det känns ändå skönt att under en säsong som denna utan möjlighet till publikintäkter klara en ekonomi i balas och ha ett fortsatt intakt och starkt eget kapital. Alla som bidragit till detta är värda en stor eloge och enormt stort tack!

Svårt att planera även för kommande år;
Styrelsen har lagt en budget för 2021/2022 men den innehåller många frågetecken.

Vi ser att säsongerna 2020/2021 och 2021/2022 till viss del hör ihop ekonomiskt, eftersom konsekvenserna av Covid-19 troligtvis kommer att prägla även kommande verksamhetsår. När det gäller det sportsliga så ser elittrupperna för dam och herr mycket bra ut och borde därför ha förutsättningar att locka publik till Sparbanken Lidköping arena när man förhoppningsvis återigen får möjlighet att se regerande SM-mästarna dam och herr på plats igen.

Vi tror också att ungdomslagen kan komma igång igen med träningar och matcher kommande säsong. Vi måste självklart vara både aktiva och följsamma så att vi gör det bästa möjliga utifrån de restriktioner som gäller från tid till annan.

– Vår trogna publik, samarbetet med våra partners, den stora skaran ideella krafter och alla våra ungdomar gör att vi ser med fortsatt optimism på framtiden, säger föreningens ordförande.

Läs också