SM: Så spelas damernas SM-slutspel

I samband med lördagens avslutande elitserieomgång har det även genomförts slutspelsval, vilka dikterar hur det stundande slutspelet kommer att spelas. Seriesegrande Villa Lidköping var först ut att välja och fick då både välja motståndare i kvartsfinalen samt vilken av de andra tre kvartsfinalerna de vill ha på sin halva av slutspelsträdet. Valet föll på att möta tabellåttan KS Bandy i kvartsfinalen och vinnarna mellan Skirö AIK och Mölndal Bandy i semifinalen.

– Vi valde KS för att det är kortast resa och att vi trivs att möta dem. Sedan hoppas vi faktiskt på att få spela utomhus på Skarpe Nord en fredagskväll. Det vore bra för oss att få träna på att spela i lite sämre förhållanden. Jag tror inte heller att de vill spela i Ale Arena, för då vet de att det blir extra jobbigt för dem, säger Villa-tränaren Andreas Ingemarsson, vars lag slutade högst upp i tabellen trots en säsong där allt ifrån graviditeter till skador och sjukdomar verkligen har testat lagets bredd och kapacitet.

– Det är klart att det har varit lite spelaromsättning. Tidigare säsonger har det nästan inte hänt något alls. Inga skador och inga sjukdomar, men i år har allting kommit. Jag är väldigt imponerad av både de bärande spelarna och de yngre som är så pass duktiga match efter match. Det är ett kvitto på att vi har en väldig bredd i föreningen, säger ”Ingo”.

På den andra halvan av slutspelsträdet kommer tabelltvåan Västerås SK att ställas mot Uppsala BoIS i den ena kvartsfinalen och tabelltrean AIK mot Sandviken i den andra.

– Resorna är egentligen den enda anledningen. Vi tycker Uppsala är bra och de har gjort bra matcher mot oss, så vi vet att det kommer att bli tufft. Trots det så kände vi att resorna var det som fick avgöra, säger VSK-tränaren Stefan ”Lillis” Jonsson innan han konstaterar att lördagens möte med AIK i den avslutande grundserieomgången troligtvis inte sade så mycket inför en eventuell semifinal. Båda lagen lär nämligen inte ha visat alla ess i rockärmen.

– Jag ställde frågan om vi inte skulle skicka U-laget istället, skrattar ”Lillis” och fortsätter:

– Jag tror inte den här matchen är speciellt vägvisande. Vi kommer nog att göra en hel del grejer annorlunda i en eventuell semifinal. Det är nog likadant för AIK, att de mörkar lite.

De två senaste åren har Villa Lidköping slutligen stått som mästarinnor i Uppsala och tränare Andreas Ingemarsson har klart för sig vilka som är nycklarna för att laget ska kunna upprepa bedriften, samtidigt som ”Lillis” Jonsson har stor tro på sitt eget lags förmåga att störa giganterna.

– Vi är en grupp som har väldigt roligt ihop och samtidigt har väldigt bra spelare på alla positioner. Vi är väldigt trygga i det vi gör. Vi försöker falla tillbaka på det och vara ödmjuka inför varje match. Vi ska vara noggranna i våra förberedelser och gå helhjärtat in, säger ”Ingo”.

– Jag känner att vi har bra chanser eftersom att vi också har slagit dem (Villa reds. anm.) en gång den här säsongen. Det har betytt mycket för oss. Det känns positivt, men sedan är det ett riktigt bra lag med bra spelare överallt. Det kommer att bli tufft om vi tar oss dit. Först har vi valt en tuff kvartsfinal och om vi nu tar oss dit kommer vi även att få en riktigt tuff semifinal, men förhoppningsvis gör vi det, säger ”Lillis”.

Så spelas kvartsfinalerna:

Grupp A:

Villa Lidköping BK (1) – KS Bandy (8)

Skirö AIK (4) – Mölndal Bandy (6)

Grupp B:

Västerås SK (2) – Uppsala BoIS (5)

AIK Bandy (3) – Sandvikens AIK (7)

Kvartsfinalerna spelas bäst av 2 matcher, enligt nya UEFA-modellen, där bäst placerade lag i grundserien avslutar hemma.

Speldatum: 3 och 5 mars

SM-finalen spelas fredagen den 17 mars klockan 19.00 på Studenternas IP i Uppsala.

Läs också