VM: Guld till Sverige – Propagandaspel

Foto: Romus Ramström

Det svenska damlandslaget försvarade VM-titeln. Damlandslaget visade upp sig som på sin bästa sida när Finland besegrades i finalen. Ett tröttkört Finland som kom till finalen efter den dramatiska semifinalen mot USA som gick till förlängning efter nittiominutersspel. Sverige kom till final utvilade och visade upp hur bra och snabbt svensk dambandy utvecklas just nu. Inte minst på individuell nivå där Tilda Ström sticker ut på extraordinär nivå. Utsedd till turneringens bästa spelare och sexmålsskytt i finalen.
JL – BandyWorld.

Växjö SvBF  – Tolv världsmästerskap i bandy för damer har nu spelats och i och med söndagens VM-final i Eriksson Arena, Åby, så befäste Sverige sin position som sportens stora giganter. I Ryssland och Norges frånvaro blev det istället Finland som stod för motståndet i vad som var deras första VM-final någonsin på damsidan.

Svenskorna var stora favoriter in i finalen och visade dessutom per omgående att de stod pall för det trycket. Redan efter drygt fyra minuters spel smällde skyttedrottningen Tilda Ström upp 1-0 i nättaket från vänstervinkel och ytterligare bara fyra minuter senare hittade Gabriella Aronssons läckra djupledspassning fram till 18-åriga Karla Thuresson som satte 2-0. En Mathilda Eklund-kanon, två ytterligare Tilda Ström-mål och ett signerat lagkapten Linnea Larsson senare kunde Sverige gå till pausvila i 6-0-ledning.

– Framförallt är det fantastiskt roligt. Vi rullar och sätter på första hela tiden och har en otroligt bra variation framförallt. Det var riktigt roligt att lira därute idag, säger lagkapten Linnea Larsson.

Den andra halvleken blev, av förklarliga skäl, mer av en transportsträcka mot guldet, men svenskorna fortsatte trots allt att bjuda publiken på gott om bandygodis. Ytterligare nio mål gjordes framåt och dessutom såg man till att burväktare Isabelle Larsson fick hålla nollan i finalen. En nolla som innebär att Sverige gick igenom hela mästerskapet utan att släppa in ett enda mål.

– Vi ser i matchminut 72 när vi leder med 13-0, då kommer Linnea Larsson, Tilda Ström och Agnes Ögren i varsin 60-metersåkning hem i defensiven. Någonstans har man byggt någonting ihop som gör att man tar de där åkningarna. Jag tycker det är ett tecken mot alla som är här och tittar, alla barn och ungdomar, att det finns någonting att sträva efter. Oberoende hur resultatet blir så ska vi göra fantastiska insatser, säger förbundskapten Olle Wiberg.

– Det handlar om gruppdynamik och att vi är beredda att göra jobbet för varandra. Man trivs ihop och vill verkligen lägga ner sig de där extra meterna. Man kan lämna över det till kompisen, men gör inte det. ”Jag har min roll och då ska jag göra den fullt ut”. Det är något vi har pratat extremt mycket om och då ser det ut såhär när Sveriges damlandslag spelar.

Med ännu en guldmedalj runt halsen kunde förbundskapten Olle Wiberg ge sig på att försöka sätta ord på sina känslor kring laget, gruppen och de helgjutna insatserna under hela VM-veckan i Småland.

– Det känns fantastiskt. Vi har haft ett sånt otroligt fokus på vårt sätt att vara, gruppdynamiken och vårt sätt att spela som lag. Jag tycker det är fantastiskt att se de här individerna. Jag måste hylla dem allihop, men jag måste framförallt hylla teamet runtomkring. Det är så många som bidrar i det här och vi får förutsättningar från Bandyförbundet att satsa vidare på både laget och staben. Det skapar ett lugn i laget som gör att vi kan jobba med spelet och detaljerna där. Det är bara en hyllning till allihopa, säger han.

Sverige – Finland 15-0

Mål: 1-0 5′ Tilda Ström (Sanna Gustafsson), 2-0 9′ Karla Thuresson (Gabriella Aronsson), 3-0 25′ Mathilda Eklund (Sanna Gustafsson), 4-0 29′ Tilda Ström (Emma Ahlander), 5-0 32′ Tilda Ström (Sanna Gustafsson), 6-0 39′ Linnea Larsson (Mathilda Eklund), 7-0 48′ Tilda Ström (Linnea Larsson), 8-0 50′ Sanna Gustafsson (Linnea Larsson), 9-0 52′ Linnea Larsson (Ida Friman, hörna), 10-0 53′ Ida Friman, 11-0 55′ Karla Thuresson (Emma Ahlander), 12-0 57′ Tilda Ström (Agnes Ögren), 13-0 68′ Tilda Ström, 14-0 79′ Sanna Gustafsson (Vilma Josefsson), 15-0 87′ Agnes Ögren (Sanna Gustafsson).

Hörnor: SWE: 17 (1) FIN: 1 (0)

Utvisningar: SWE: 1×10 min FIN: 1×10 min

Publik: 1 516 personer, Eriksson Arena, Åby

 

 

Läs också