Översyn av regel

Inför den här säsongen skärptes tolkningen av spel med hög klubba och obehärskade slag i närkamper. Syftet med den skärpta tolkningen av farligt spel är att minska antalet ansiktsskador. Under de senaste elitserieomgångarna har ett antal situationer uppstått som lett till grova matchstraff. Reaktionerna har varit starka i bandy-Sverige. Svenska Bandyförbundets verkställande utskott har därför tillsammans med representanter för förbundets Regel – och domarkommitté och Tävlingskommitté beslutat att tolkningen av regeln beträffande blodvite behöver förtydligas.

Blodvite i sig innebär inte att grovt matchstraff med automatik ska utdömas. Det är förseelsens art som ska avgöra bestraffningen d.v.s. om spel med hög klubba sker på ett våldsamt eller farligt sätt. Bestraffningen kan vara 10 minuters utvisning eller grovt matchstraff (rött kort) beroende på förseelsens art.
– Det känns angeläget att vi snabbt kommer med ett förtydligande. Vi kommer också att se över påföljderna, men det är dock något som kommer att ta tid då ärendet är komplicerat, säger bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin till svenskbandy.se.

Läs också