Allsvenskan: Finspång jobbar vidare med ekonomin

Allsvenska Finspång AIK har det ekonomiskt kärvt. Ackordsförhandlingar med samtliga kontrakterade spelare och ledare inledes i slutet av februari. Samtliga ledare och 12 av 16 spelare gick med på en ackordsuppgörelsen för att rädda föreningens ekonomi. Arbetet med ekonomin fortsätter och spelarkontraktet förhandlas om. Lyckas inte Finspång behålla spelarna kan den allsvenska platsen gå till Selånger.

Finspångs ordförande Per-Erik Störe säger att man har gjort och gör allt för att rädda ekonomin. Samtliga ledare och tränare har gått med på ackordsuppgörelsen, spelarna är de stora förlorarna. – Ja det kan man säga, säger Per-Erik.

Några spelare gick inte med på ackordsförslaget och valde att gå vidare i en juridisk process. Vart det slutar vet vi inte i dagsläget. Klubben har tagit juridisk hjälp för att detta ska bli rätt och riktigt på alla sätt.

Förenigen har inga stora skulder i ryggsäcken som allsvenska Falu BS bar med sig. Klubben har det ändå kärvt. – Det är som för idrotten i stort det är ekonomiskt kärvt, säger Per-Erik. Det är bara se Falun och även Edsbyn sänkte ersättningarna. Arbetet med ekonomin fortsätter. – Vi är inne i en process där alla kontrakt med ”plus år” sades upp. Idag har klubben klart med en spelare det är Nisse Wikström för den kommande säsongen. Nu skrivs det nya kontrakt med spelarna med nya villkor.

Allsvenskan – ”Inte till vilket pris som helst”

Rykten säger att flera spelare har tackat nej. I kväll är det klart att lagkaptenen Johan Jansson är klar för Katrineholm KVBS. Några spelare lär vara på väg till Norge för spel. Klart sedan tidigare är att tränaren Andreas Karlsson lämnar. Per-Erik hänvisar till söndagens styrelsemöte då vet han hur spelarsituationen ser ut för Finspångs AIK. (Enligt Folkbladet säger Per-Erik Störe att sex spelare är klara för spel kommande säsong).

Finspång sätter bandyns överlevnad i Finspång först: – Vi satsar på att komma till allsvenskt spel, men inte till varje pris som helst.

Finspång i norra serien

Finspång hamnade i den norra gruppen, vilket innebär långa och dyra resor. Det blir inga östgötaderbyn för Finspång. Både Motala och Åtvidaberg kommer spela i södra allsvenskan. – Ger man sig in i leken får man leken tåla, säger Per-Erik till Bandyworld.se.

Om Finspång drar sig ur vad händer då?

När Surte fick den allsvenska platsen som Falu BS lämnade efter sig fattade SBFs TK beslutat om en prioritetsordning till den vakanta platsen i allsvenskan. Då togs beslutet att det var om att ersätta en allsvensk vakans och inte om det var en plats i norr eller södergrupp. I första hand är de lag som kvalat från div 1 till allsvenskan som ska erbjudas plats. I andra hand är det lagen som åkte ur allsvenskan som ska erbjudas plats. Det är uteslutande ska ske på sportsliga grunder som beslutet ska grundas på. TK beslutade att poäng (snittpoäng per spelad match) ska vara grunden till vilken förening som ska erbjudas plats i allsvenskan. 
  
Så prioriteras lagen:
Division 1
1. Surte BK, 1.89 snittpoäng
2. Selånger SK, 1.71
3. Norrtelje BF, 1.44 
4. Målilla Bandy, 1.39

Allsvenskan
5. Mosserud GF, 11 inspelade poäng 
6. Köpings IS, 10 
7. Mölndal Bandy, 6 
8. Nyborgs SK, 0  
  
Denna prioriteringsordning gäller om fler föreningar lämnar återbud till spel i allsvenskan innan spelordning är fastställd. När spelordning är fastställd och förening lämnar återbud till spel kommer TK att fatta nytt beslut vad gäller prioriteringsordning. 

Finspång är en anrik förening med rötter från 1919. Finspång har ett år i högsta serien. Det var 1940, men sedan dess har Finspång kvalat till högsta serien sex gånger. Senast 2007. Senaste säsongen hade Finspång bandyskola och tre ungdomslag i seriespel. Målsättningen är att vara ett stabilt lag i allsvenskan, med egenutvecklade spelare från en stabil och bred ungdomsverksamhet.

Läs också