Bandy-VM: Sverige gruppsegrare – Bergwall matchvinnare

VM2015RUS xsSwe XsBergwallDet var en blixtrande tillställning när giganterna Sverige och Ryssland gjorde upp om gruppsegern inför 10 000 åskådare. Högt tempo och fysiskt spel. Det skapades chanser men matchen slutade 1-1 och fick avgöras på straffar. Andreas Bergwall blev matchvinnare med tre straffräddningar efter att Patrik Nilsson och Per Hellmyrs missade sina straffar.

Ryssland hade litet övertag i inledningen av matchen. Sverige arbetade sig successivt in i matchen.

– Maxpuls i 45 minuter. Det är bra drag där ute, sa en inspirerade Andreas Westh i halvtid. Små misstag som gör att Ryssland får sina chanser. Totalt sett gör vi bra första 45 minuter. Det är hett och det smälls på rätt bra där ute. Precis som det brukar i de här sammanhangen. Det är kanonkul.

– Vi måste ha tålamod i vårat eget bollinnehav. När vi tappar tålamodet det är då rysslarna får kontringslägen på oss. Sedan får vi chanser.

Christoffer Edlund var inne på samma spår:
– Det är fantastiskt. Det är kul att det är så mycket folk. Det är tight och vi ska försöka fortsätta med det vi gör. Försöka komma till någon mer målchans. Men vi ska  fortsätta att ha tålamod i spelet så får vi chanser.

Ryssland inledde bäst och satte hög press på svenskarna och tog rättmätigt ledningen efter 22 minuters spel. Sergej Lomanov hörnskott gav en retur där Alexander Tyjukavin var snabbast på bollen och fick in den bakom Andreas Bergwall.

Sverige saknade dock inte chanser. Per Hellmyrs spelade fram som Daniel Mossberg som försökte nå en frisstående Jonas Nilsson som inte lyckades överlista den ryska målvakten. Jonas Nilsson har därefter ett farligt skott och var den spelare som hade flest chanser för Sverige i första halvlek. 1-1 hade speglat första halvlek rätt bra.

Det är en tuff match. Sverige får spela mycket försvarsspel. Men har en jätte bra period med Daniel Mossberg på utvisningsbänken, sa TV12s expertkommentator Pelle Fosshaug i halvtid som efterlyste högre svenskt bolltempo i andra halvlek. Sverige fick en riktigt bra start på andra halvlek. Högre press och tempo.

Sveriges fjärde hörna under inledningen av andra halvlek första minuterna gav resultat när Daniel Mossberg fick på en praktträff i den 53:e matchminuten. Sverige fortsatte att skapa hörnor och vann hörnstatistiken förkrossande.

Ryssland avslutade de sista minuterna med kraft och några riktigt tunga anfall men utan några riktigt farliga målchanser förrän i sista matchminuten på en hörna.

Ryssland – Sverige 1-1 (1-0)
1-0 Alexander Tyukavin – Hörna –  22 min
1-1 Daniel Mossberg  – Hörna – 53 min
Utv: Ry 2×20  Sv 1×10 Hörna: 5-14 (3-5)
Hörnmål: 1-1 (1-0)
Straffar under ordinarie speltid: 0-0
Straffavgörandet: 4-5
0-0 Patrik Nilsson – miss