Fortsatt satsning på dambandyn

Arkivfoto Svenskbandy F17-Guldet till Sverige 2017

Satsningen på dambandyn fortsätter. Svenska bandyförbundet satsar på tre nya landslag och utökar antalet mästerskap. I dag finns två svenska landslag på damsidan, F17 och Dam. Seniorlandslaget kommer att  matchas mot ett  ett nytt 19/21-landslag samt Team Europa i en ny turnering. Turneringen planeras att äga rum i den nya hallen i Katrineholm den 18-20 december.

Team Europa består av internationella spelare som till vardags spelar i Sverige. Nästan tio tjejer i detta lag representerar exempelvis Ryssland nationsmässigt, skriver Svenska Bandyförbundet på en hemsida.

Damlandslagets förbundskapten Olle Wiberg: – Vi ville skapa bra matcher för damlandslaget i resan mot VM i Sverige 2022 och då kom också tankarna in på ett utvecklingslandslag. Team Europa blir ett riktigt vass motstånd för oss. Och det vore märkligt om inte ett svenskt Utvecklingslandslag eller ett Ungdomslandslag också ville hävda sig.

Vad säger Ryssland, Finland och Norge om att släppa sina bästa spelare på detta sätt?

– Vi har bara nåtts av positiva tongångar, nästa gång, när Coronan har släppt, kanske vi också kan ha med tjejer från USA, säger Anders Bergström i landslagskommittén via förbundets hemsida.

Sverige har motionerat till FIB om att spela ett U-VM för tjejer i åldrarna 18-23 år. Samt att F17-VM spelas varje år.

 

Läs också